1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Софроній: Філарет має змиритись, що він митрополит

Митрополит Софроній: Філарет має змиритись, що він митрополит

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній в інтерв’ю «Главкому» розповів про свою зустріч з екзархами Фанару та вказав, що рішення Константинополя щодо України було виписане грецькою мовою задовго до Синоду.

Владика наголосив, що екзархи передусім мають говорити з УПЦ Московського Патріархату, а не з розкольницькими об’єднаннями.

«Саме українська церква почала просвітницьку діяльність забитої неграмотної Росії. На жаль, на той час була розбита, розкидана грецька церква мусульманами. Історія говорить про те, що саме цій церкві, яка зараз називається УПЦ МП, потрібно давати Томос. Це 30-мільйонна церква. Не робіть цей процес «на ура», підготуватись потрібно серйозно. Ось це я їм говорив. І потім, якщо Константинополь визнав, що анафема Філарета була і скасував її, то це не значить, що він скасував (невизнання? – ред.) рукопокладання від нього. Треба буде перерукопокладати. Важливо й те, що з Філарета зняли анафему як з митрополита і його відновлено в сані митрополита, а не як він себе називає – патріарха. Це треба йому визнати!», – переконує митрополит Софроній.

Він також каже, що тоді, коли відбулось засідання Синоду УПЦ 25 вересня, рішенням котрого екзархів попросили залишити Україну, він все одно наполягав, щоб вони йшли знову до Митрополита Онуфрія і апелювали тим, що Константинополь є Матір’ю-Церквою, а Москва – ні. «Якраз на той час грецькою мовою вже було виписано наше приєднання», – згадує ієрарх.

 

Попередній запис
Банкова/Москва підступно дискредитують Філарета, – Мосійчук
Наступний запис
Східно-Американська єпархія РПЦЗ висловила свою підтримку УПЦ та Митрополиту Онуфрію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее