1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Лука розповів про 4 ознаки папізму в тексті Томосу

Митрополит Лука розповів про 4 ознаки папізму в тексті Томосу

Текст Томосу для України ілюструє ознаки єресі папізму, розповів в ході дебатів «Процес створення Помісної Церкви: Запорізький аспект» на телеканалі «UA: Запоріжжя» митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко). Передусім владика Лука звернув увагу на те, кого Томос наказує вважати главою Церкви.

«Якщо ви уважно читали, то хто глава Церкви? Для православної людини глава Церкви Господь наш Іісус Христос. У Томосі хто глава? Константинопольський патріарх. Глава для кого? Для новоствореної Святішої Православної Церкви України. Чому? Це що? Виходить папа новий?», – відзначив митрополит Лука.

За його словами, ще одне положення Томосу свідчить, що Фанар нібито «має канонічну відповідальність приймати апеляції». Однак згідно з тими правилами Халкідонського Собору, на які тут посилаються автори Томосу, мова йде про апеляції тільки в межах Константинопольського патріархату, нагадав ієрарх канонічної Церкви. Він нагадав, що саме про це говорили стародавні візантійські каноністи – Патріарх Антіохійський Феодор Вальсамон і візантійський чернець-богослов, візантійський історик XII століття і тлумач Канонів Православної Церкви Іоанн Зонар.

Владика Лука згадав тут і про те, що Фанар перевів під свою юрисдикцію всі парафії УПЦ КП, які перебувають за кордоном.

«Це ознака того, що він хоче під себе підім’яти всіх, це приклад єресі, яка називається в церкві папізм», – прокоментував архієрей УПЦ вищеперелічені твердження та вимоги Константинопольського патріарха Варфоломія.

Нагадав митрополит Лука і про один з головних принципів у Православній Церкві – принцип соборності, дотримання якого суперечать положенням Томосу.

«Всі догматичні, канонічні, богословські та інші церковні питання в Святішій Церкві України, я цитую Томос, де вирішуються? У Стамбулі, рішенням Константинопольського патріарха. Це що? Всі питання в Церкві вирішуються тільки соборно, відсутність принципу соборності свідчить про папізм», – підкреслив правлячий архієрей Запорізької єпархії УПЦ.

І додав, що всі внутрішні питання «Святішої Церкви України» Томос також наказує вирішувати в Стамбулі.

Ієрарх канонічної Церкви порівняв тексти Томосів про автокефалію для Польщі і для України.

«Якщо в Томосі Польської Церкви чітко говориться, що Польська Церква є Церквою-сестрою для Константинопольського патріарха, то в Томосі, який був виданий 5 січня, написано, що це вже Мати, а решта вже доньки. Одне піднесення і папізм», – підсумував владика.

Попередній запис
У селі Великий Курінь ПЦУ намагалася сфальсифікувати «перехід» громади УПЦ
Наступний запис
У прикарпатському Перегінському УПЦ КП та УГКЦ не можуть поділити каплицю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее