1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Лука (Коваленко) прокоментував затримання священика єпархії

Митрополит Лука (Коваленко) прокоментував затримання священика єпархії

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко) підтвердив, що правоохоронні органи затримали клірика Запорізької єпархії ієромонаха Іліодора (Кугатова), якому було висунуто звинувачення за статтею за ознаками ч. 1 ст. 309 Кримінального Кодексу України. Про це він написав у своєму Телеграм-каналі.

Зокрема, митрополит наголосив, що інцидент з Євгеном Кугатовим «для мене і для всієї нашої пастви це важкий удар», оскільки «священнослужитель будь-якого рангу повинен бути прикладом для парафіян і зразком духовного життя».

На жаль, за словами владики, «так буває далеко не завжди. Навіть у Церкві люди падають й оступаються. Але при цьому потрібно завжди мати мужність визнати свої помилки і стати на шлях виправлення».

Митрополит Лука розповів, що затриманого клірика єпархії Євгена Кугатова знає з тих пір, коли ще був намісником Глинської пустині. Він також повідомив, що знав і про його наркозалежність, але «бачив і його покаяння, і його бажання позбутися від цієї недуги» і робив зі свого боку «все можливе для того, щоб допомогти йому в цьому».

Митрополит Лука також зазначив, що «тривалі роки вдавалося стримувати хворобливі потяги наркозалежності Євгена. Але влада диявола, на жаль, знову взяла гору над ним. Святі отці кажуть, що за мирянином ходить один біс, за ченцем – десяток, а за архієреєм – тисячі».

Щодо цього клірика будуть прийняті всі необхідні дисциплінарні заходи. Він також повинен відповісти за законом і перед органами правопорядку. Я готовий зі свого боку надати необхідну допомогу для розслідування цього інциденту».

Архієрей попросив вибачення у своєї пастви за те, що сподіваючись на остаточне виправлення Євгена Кугатова, «мимоволі ввів у спокусу свою паству».

Те, що трапилося, в духовному плані – «це помста демонська за мою тверду позицію щодо вірності свїй Матері-Церкві. Але я хочу запевнити, що як і раніше буду стояти на твердих канонічних позиціях, ні в чому не поступаючись і не прогинаючись».

Щодо ЗМІ, то заяви про отримання «великої партії наркотиків» не відповідають дійсності. Крім того, владика нагадав ЗМІ, що «не можна називати хімічний препарат у той час, коли ще не було висновку експертизи».

Митрополит Лука також нагадав тим, «хто буде зловтішатися й смакувати падінням нашого клірика, я хочу лише нагадати про те, що Церква – це зріз нашого суспільства. Однак суспільство культивує пороки, а Церква допомагає з ними боротися. Тому Її називають лікарнею, а не заповідником святих. Її члени борються з гріхом. Хтось його перемагає й стає святим, а хтось, не впоравшись, гине».

За словами владики, «на даний момент можна сказати, що Євген Кугатов не впорався з хворобою». Але «це не привід для сміху, це привід для того, щоб більше уваги звертати на самого себе. Хто без гріха – можете кидати в нього камені».

Нагадаємо, 30 листопада у ЗМІ повідомили, що у ієромонаха Іліодора (Кугатова) під час затримання на «Новій Пошті» було виявлено «велику кількість метамфетаміну та метанаміну». Однак, пізніше з’ясувалося, що «велика кількість» – це 1 грам поки невстановленої наркотичної речовини.

Попередній запис
Глава Ватикану заявив Константинополю про твердий намір відновити повне спілкування
Наступний запис
За підтримки поліції й радикалів рейдери ПЦУ зняли замки на храмі в Мащі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее