1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Вінницький та Барський Симеон дав дивну відповідь на пряме запитання про його наміри претендувати на престол в ЄПЦ

Митрополит Вінницький та Барський Симеон дав дивну відповідь на пряме запитання про його наміри претендувати на престол в ЄПЦ

5 листопада на сайті Вінницької єпархії УПЦ з’явився офіційний коментар щодо озвученого у ЗМІ та у церковному середовищі питання про те, чи має намір керуючий архієрей, митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький) брати участь у змаганнях за престол у ЄПЦ.

За своїм змістом коментар не дав прямої відповіді «так» або «ні», всупереч відповідним євангельським настановам. Натомість у коментарі прозвучали натяки на те, що не всі у складі УПЦ є достатньо свідомими, а співпраця та дружні відносини з владою з боку митрополита Симеона є «послідовним відстоюванням інтересів Церкви».

«Немає нічого дивного в тому, що ім’я митрополита Симеона в черговий раз прозвучало в контексті подій, які супроводжують надання автокефалії Православній Церкві в Україні. Згадаємо, що відбувалося чотири роки тому, коли замість спочилого митрополита Володимира обирали нового Предстоятеля. Тоді митрополит Вінницький і Барський Симеон посів третє місце серед усіх ієрархів УПЦ. І це при тому, що на його боці не було ані церковного, ані світського адмінресурсу. Тому й не дивно, що журналісти і сьогодні згадують саме його персону», – йдеться у коментарі.

«Дуже непросто в умовах війни, коли УПЦ прямо називають «п’ятою колоною ворога», тримати авторитет своєї Церкви на високому рівні. І це стосується не лише Вінницької області, адже діяльність владики Симеона відома й за її межами, насамперед, на сході України. На нашу думку, так, як діє митрополит Симеон, мали би діяти й інші. Одна справа – вказувати владі на її помилки, а зовсім інша – відкривати в умовах війни «другий фронт» проти обраних народом керівників, відверто висловлювати презирство до них і зневагу до країни, у якій ти живеш, що, на жаль, можна спостерігати не лише у окремих політиків, а й серед наших православних співбратів», – для чогось написано у повідомленні.

Втім, у кінцевому результаті в публікації кажуть, що «така реакція журналістів є очікуваною з огляду на пам’ять про минулі вибори в УПЦ. А по суті, в самому повідомленні, яке так активно тиражувалося, на наш погляд, немає достатнього ґрунту для коментарів».

Нагадаємо, з проханням прояснити чутки про приєднання митрополита Симеона до ЄПЦ до владики звернувся митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко).

Попередній запис
Розколу більше немає, – Говорун
Наступний запис
Варфоломій запізнився з забороною для настоятеля приходу в Італії, що пішов від Фанару

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее