1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Відинський Даниїл: Помісні Церкви повинні відхилити так званий Томос для «ПЦУ» заради збереження Православ’я

Митрополит Відинський Даниїл: Помісні Церкви повинні відхилити так званий Томос для «ПЦУ» заради збереження Православ’я

Ієрарх Болгарської Православної Церкви митрополит Відинський Даниїл в інтерв’ю, котре опублікував Аналітичний центр  Василія Великого, розкритикував дії Константинополя, вчинені в Україні. З його слів, кроки Фанару ведуть до набагато глибшої кризи, аніж це питаються трактувати, називаючи проблему тільки «українським питанням». Йдеться про бажання Стамбулу перетягти на себе виключні привілеї, котрі обмежують права решти Помісних Церков.

«Вже зараз ми маємо офіційно заявлені претензії з боку Константинопольського Патріарха на виключні привілеї Константинопольської Церкви стосовно «надкордонної юрисдикції» не лише на територіях так званої «діаспори», але й на територіях автокефальних Помісних Церков – так як він сам висловився про «надтериторіальне зцілення всіх церковних питань». У так званому Томосі, котрий Константинопольський Патріархат видав 6 січня поточного року, відкрито постановлено, що новоутворена церковна структура в Україні визнає своїм главою Константинопольського Патріарха і робиться спроба встановити цю позицію також стосовно решти Помісних Церков, з висловом, що ці Церкви також визнають Патріарха Константинопольського у якості їхнього Глави», – пояснює ієрарх БПЦ порушення Константинополем соборних правил.

Таким чином, як каже митрополит Даниїл, маємо спробу підмінити значення автокефального статусу Помісних автокефальних Церков: фактично повноваження на управління цими Церквами передається престолу Константинополя.

«Вже тільки через ці та решту подібних їм текстів у так званому Томосі, у котрих намагаються узаконити претензії Константинопольського Патріархату на надкордонну юрисдикцію, виключно важливо, щоб Помісні Церкви не прийняли цей документ як такий, що має силу. Інакше не тільки для БПЦ-БП наслідки будуть катастрофічними, але під загрозою єдність та соборність всієї Православної Церкви», – попереджає владика.

Тим не менш, у публічному просторі церковне питання в Україні зміщується у площину того, хто кого підтримає – Константинополь або Москву. Хоча питання тут зводиться не до того, а до самого існування Православної Церкви.

«Амбіції Константинопольського Патріарха на першість не лише честі, але й влади у Православній Церкві не випадкові. Очевидно, що ця влада не є самоціллю. Сьогодні, щоб досягти своїх амбіцій, він не без докору сумління звершив віроломство, увірвавшись на чужу територію і підтримавши державну владу в Україні у гонінні двох третин православних українців. Який лікар, щоб вилікувати рану, розрізає дві третини здорового організму, ставлячи йому діагноз «хворий», і залишає одну третину, котрій при серйозному недузі поставлений діагноз «здоровий»?», – ставить риторичне питання митрополит Болгарської Церкви. 

З його слів, Православні Помісні Церкви підпадали під приголомшливі дії Константинопольського Патріархату за методом поступового «варення жабки» в останні місяці та тижні, у результаті чого Церкви можуть втратити свободу.

«Я вважаю виключно важливим, щоб Помісні Православні Церкви в цей час сказали правду про неканонічність дій Константинопольського Патріарха в Україні. Це, я вважаю, дуже допомогло б зберегти єдність Православної Церкви», – пропонує ієрарх БПЦ.

Дотепер Священний Синод Болгарської Православної Церкви підтримував Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та очолювану ним Церкву. Митрополит Даниїл, з його слів, молиться про те, щоб так було й надалі. 

Попередній запис
У храмі села Сутківці спростували брехню «ієрарха» УПЦ КП про вихід громади з УПЦ
Наступний запис
У селі Погреби Успенський храм намагаються насильно перевести в ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее