1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Антоній: Той, хто визнає ПЦУ де-факто, – визнає владу Фанару

Митрополит Антоній: Той, хто визнає ПЦУ де-факто, – визнає владу Фанару

Стратегія Фанару за встановлення своєї влади над іншими Помісними Церквами явно простежується у визнанні ПЦУ Константинопольським патріархатом, – заявив в інтерв’ю газеті Естонської Православної Церкви «Православний співрозмовник» керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Ієрарх вказує, що в Томосі чітко написано: ПЦУ визнає своїм главою Константинопольський патріархат.

«Визнає, що особливо підкреслюється в документі: «як і інші Патріархи і Предстоятелі». Це знакове за своїм змістом формулювання наштовхує на думку про те, що ситуація з ПЦУ може служити прологом до повномасштабної легалізації претензій Фанару на керівництво іншими Помісними Церквами. Адже ті Церкви, які підуть на визнання ПЦУ і будуть вважати дарований їй Томос легітимним, де-факто погодяться з тим, що Константинопольський патріархат є і їх главою», – зазначив владика Антоній.

Слідом за цим, упевнений митрополит, може послідувати тотальне обнулення і вихолощення самого поняття «автокефалія».

«На папері всі Церкви будуть залишатися нібито незалежними, а на ділі всі реальні повноваження з управління ними постараються закріпити за Вселенським престолом»,– вважає керуючий справами УПЦ.

Також митрополит спростував інформацію про те, що в ПЦУ перейшло понад 200 громад УПЦ.

«Насправді в ПЦУ перейшло близько 40 храмів. Практично стільки ж були відібрані у нас в результаті рейдерських захоплень. В інших же випадках наявні різні конфліктні ситуації, які інспіруються ззовні, а не розгортаються всередині релігійних громад», – наголосив владика Антоній.

На його думку, за цим процесом стоїть одне глобальне завдання, а саме – переведення якомога більшої кількості парафій УПЦ до складу ПЦУ.

«Успішна реалізація даної стратегії дозволить її ініціаторам потім маніпулятивно стверджувати, що більша частина православних вірян України підтримала надану Фанаром автокефалію. І що сталася не легалізація розколу, а навпаки – довгоочікуване об’єднання українського Православ’я», – сказав керуючий справами УПЦ.

Прогнозуючи подальший розвиток подій, митрополит Антоній висловив надію на врегулювання протиріч і збереження єдності світового Православ’я.

«Зараз на перший план виходить питання збереження єдності світового Православ’я. Ми дуже сподіваємося на те, що ці протиріччя будуть з Божою допомогою врегульовані. І всі Православні Церкви докладуть для вирішення цього завдання всі наявні у них зусилля і можливості», – резюмував керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич).

Попередній запис
Патріарх Варфоломій: Патріарха Київського немає і ніколи не було
Наступний запис
Представники Всеукраїнської Ради Церков зустрілися з Гройсманом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее