1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Антоній: Сподіваємося, новий Президент відмовиться від антицерковної політики

Митрополит Антоній: Сподіваємося, новий Президент відмовиться від антицерковної політики

Попередня влада створила «безвихідність» своїми антицерковними діями, від чого найбільше постраждали прості люди, і «це необхідно усвідомити новому Президенту і його команді». Про це заявив керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) під час брифінгу, що відбувся 26 квітня 2019 року після зустрічі з Предстоятелем Єрусалимської Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на Центр інформації УПЦ.

«У нас є надія. Надія на те, що ми, нарешті, почнемо жити за Законом», — сказав митрополит Антоній, відповідаючи на питання журналістів про те, що в УПЦ думають про нового Президента України.

При цьому він зазначив, що «УПЦ не вимагає якихось привілеїв до себе».

«Ми живемо в державі, яке задекларувало свій демократичний шлях, і це все визначено в Конституції. І Церква відокремлена від держави», — додав владика.

Водночас, як відзначив митрополит Антоній, Церква і держава мають спільну мету — це турбота про людину.

«Ми повинні навчитися жити так, щоб співіснувати, і наявними у нас силами допомагати людям — у нас завдання загальні. Церква займається духовним вихованням людини, а держава повинна створити всі умови, щоб людина жила нормально, благополучно. І, якщо ми об’єднаємо свої зусилля — шлях буде набагато коротший до тих перетворень, яких так потребує наше суспільство», — сказав владика.

Ієрарх також зауважив: «Ми сподіваємося на те, що новий Президент, і нова команда, яка прийде, усвідомлюють згубність тих дій, які вчинила попередня влада. Про цю згубність Блаженніший Митрополит Онуфрій відкрито сказав на зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і Президента Порошенко ще напередодні першого туру виборів. Він сказав, що необхідно визнати безвихідність такого підходу і зробити висновки».

За словами митрополита Антонія, від антицерковної політики української влади найбільше постраждали прості люди.

«Той поділ, який зараз існує в нашому суспільстві — в соціальному, політичному пластах, намагаються впровадити і в релігійну сферу. Адже ми бачимо, насправді, що відбувається в селах — люди розділилися всередині сімей. І розділилися, не просто дискутуючи за столом про якісь філософські ідеї… Сусіди б’ють один одного», — відзначив він.

Керуючий справами УПЦ порадив представникам влади згадати історію, оскільки «найстрашніші війни — це війни на релігійному ґрунті».

Також, як наголосив владика, у демократичному суспільстві не можуть обмежуватися права віруючих, зауваживши: «Коли храми захоплюються, коли наших людей примушують молитися в підвалах, в якихось непристосованих приміщеннях — це що, шлях демократичної країни? Ми повинні навчитися втілювати в життя те, що ми декларуємо. Ми повинні навчитися, приймаючи, сподіваюся, хороші закони, ще їх і виконувати. І аж ніяк не приймати ті закони, які можуть тільки розділити наше суспільство».

Попередній запис
«Нарада чотирьох», криза ПЦУ і новий Президент
Наступний запис
Відбулась офіційна зустріч Предстоятеля УПЦ з Володимиром Зеленським

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее