1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Антоній: Діалог на тлі захоплених храмів вельми складний

Митрополит Антоній: Діалог на тлі захоплених храмів вельми складний

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) прокоментував заяву Президента України Володимира Зеленського про те, що необхідно вести міжконфесійний діалог. Нагадаємо, 28 липня 2019 року в День Хрещення Русі Президент України закликав до міжконфесійного діалогу з тим, щоб віра об’єднувала, а не розділяла українців.

«Це важливі та необхідні слова, бо вже кілька років релігійна сфера України перебуває у стані величезної турбулентності. Її потрясають різні удари – як сплановані, так і викликані емоціями, що підігріваються роботою недобросовісних ЗМІ. Йдеться про прийняття антицерковних законів, діяльності так званих чорних реєстраторів (працівників деяких ОДА, котрі на підставі підроблених документів переводять громади УПЦ до іншої юрисдикції), інформаційних кампанія проти однієї конкретної конфесії та багато інших речей, котрі підривають міжконфесійний та громадський мир», – нагадав митрополит у коментарі для kp.ua.

«Але навіть на цьому тлі особливо виділяється таке кричуще беззаконня, як масштабна та системна кампанія з рейдерського захоплення храмів канонічної Церкви. У її рамках наших вірян принижують, б’ють, калічать, викидаючи на вулицю з тих храмів, котрі вони будували власноруч і в котрі вклали частку своєї душі», – констатував владика. – В окремих випадках ситуація доходить до взагалі немислимих меж. Наприклад, у червні в селі Постійне Рівненської області прихильники так званої ПЦУ кинулись із кулаками забирати дім, у котрому після захоплення храму молились віряни нашої Церкви. У підсумку побоїща, котре розгорнулось, три жінки з громади УПЦ були госпіталізовані».

Подібні випадки, зі слів митрополита Антонія, трапляються навіть зараз, коли стара влада пішла і з’явилась надія на стабілізацію ситуації. В УПЦ нагадують, що не раз заявляли про необхідність публічного діалогу, однак для нього не було необхідного ставлення від влади та опонентів; крім того, ніхто і не подумав повертати Церкві захоплені в неї храми.

«Ще у 2015 році ми відкрито заявляли про те, що не можна ратувати за примирення тільки на словах. Потрібні конкретні справи, котрі б доводили щирість слів представників іншого табору про бажання налагодити стосунки… На жаль, наше звернення не було почуте. Більше того, у подальшому ми зіштовхнулись із ще більшим масштабом тиску та переслідувань. На фоні цього говорити про якийсь повноцінний діалог вельми й вельми складно. Тим більше, що спроби нових рейдерських захоплень ще тривають», – констатував митрополит.

Попередній запис
У ПЦУ розізлили Елладську Церкву, – публіцист
Наступний запис
Сербський ієрарх: Єрусалим, а не Рим або Константинополь, є Матір’ю всіх Церков

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее