1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Антоній: Головне – досягаючи благ і успіхів, не занапастити душу

Митрополит Антоній: Головне – досягаючи благ і успіхів, не занапастити душу

Дотримуючись заповідей Божих, кожна віруюча людина не має тяготитися цим, і розуміти – тільки таким шляхом можна досягти свого спасіння, сказав керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у програмі «Церква і суспільство» на телеканалі «Глас». Про це повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Людина створена для обоження, через послух ми досягаємо того стану, який дозволяє нам стати новим Адамом. Заповіді Господь дає не для того, щоб якось обмежити нашу свободу, а заради людського спасіння, задля нашої користі. І, якщо ми будемо підходити до заповідей саме з цієї точки зору, то вони стануть тягарем легким», – зазначив владика.

Митрополит Антоній пояснює, що людина повинна прагнути виконувати всі заповіді, тому що порушуючи одну з них, людина порушує і весь Закон Божий.

«Дотримуючись заповідей Божих, кожна віруюча людина не обтяжується цим, розуміючи, що тільки таким шляхом можна досягти свого спасіння. Через виконання заповідей Божих Господь дає свою всесильну допомогу – благодать, яка допомагає відродитися в життя у Христі», – сказав він.

Керуючий справами УПЦ акцентує на тому, що «в послуху Богу немає нічого дрібного і другорядного».

«На початку історії людина володіла всім, і Господь дав їй тільки одну заповідь – не куштувати плоду з одного дерева. І ось цей непослух однієї маленької заповіді призвів до того, що все людство стало тлінним і смертним», – нагадав ієрарх біблійну історію.

Також митрополит Антоній пояснив суть десятої заповіді, яка застерігає людину від заздрості.

«Десята заповідь не просто забороняє бажання як таке, тому що в самому бажанні немає нічого поганого. Господь каже: “Не бажай дружини ближнього твого, дому ближнього твого, ні поля його, ні раба його…”. Тут Господь не забороняє бажання як таке, мова йде про заздрість, яка базується спочатку на задоволенні своїм станом, своїм становищем, і потім може призвести до того, що людина побажає благо чи майно свого ближнього», – пояснює митрополит Антоній.

Владика нагадує слова святителя Миколая Сербського про те, що «заздрість є коренем всіх гріхів» і застерігає піддаватися цьому почуттю.

«Спочатку людина просто позаздрить, але потім ця заздрість проявляється в конкретному побажанні того, що є у ближнього. У заповідях Божих немає нічого дрібного, будь-яке порушення заповідей – це перешкода між людиною і Богом. Ми повинні пам’ятати, що будь-який гріх не автономний, він завжди чіпляє інший гріх, і людина поступово поглинається в гріховне життя».

Митрополит Антоній пропонує також розділяти мотивацію людини, яка прагне досягти успіхів, «змагаючись в досягненнях».

«Якщо людина прагне до влади або якоїсь посади лише для того, щоб мати під собою підлеглих, або хворіє пристрастю славолюбія, щоб внутрішньо підноситися, або прагне щось комусь довести – то це один варіант. Але є й інший підхід – якщо людина прагне до діяльності, щоб реалізувати себе і допомогти іншим – то це вже зовсім інший вихід плодів, яких очікує від людини сам Господь», – пояснив митрополит.

Як наголошує владика, головне для людини – досягаючи благ і успіхів, не занапастити свою душу, яка є найбільшою цінністю.

«Якщо мова йде просто про поліпшення добробуту – це добре. Але якщо мотивація – зробити краще ніж у сусіда, то це вже мотивація, яка ґрунтується на негативних людських якостях, марнославстві, гордині… Справжній прогрес – це коли людина працює не для того, щоб задовольнити свої амбіції, а щоб служити людині. Ми повинні робити все на благо своїх ближніх, але ніяк не пошкодити своїй душі. Тому що найбільша цінність в цьому світі – це людська душа», – сказав владика Антоній.

Попередній запис
Епіфаній: У нас вже немає Київського патріархату
Наступний запис
Вірянин села Левків про «переведення» церкви в ПЦУ: Чому ви вирішуєте за храм?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее