1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Миколай Данилевич: Глава Константинополя – патріарх неіснуючої імперії

Миколай Данилевич: Глава Константинополя – патріарх неіснуючої імперії

Помилково вважати, що Предстоятель Константинопольської Церкви, якого також називають Вселенським – це патріарх усього світу. На цьому наголосив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич в ефірі «Першого Козацького».

«Не треба думати, що Константинопольський патріарх – це патріарх усього світу. Це патріарх імперії, якої вже немає. І якби не територія Американської архієпископії, греки в Австралії, Північній Греції, острова Крит, у Константинопольського патріарха залишилося б 20-30 парафій, які існують на території Туреччини», – сказав протоієрей Миколай.

Він пояснив, що титул «Вселенський» означає насправді «патріарх Візантійської імперії».

«Вселенський не треба розуміти в астрономічному сенсі цього слова, що він там [патріарх] земної кулі, Марса і всієї Сонячної системи. Вселенський патріарх – значить патріарх Візантійської імперії в перекладі з грецької мови. Візантійська імперія мала назву “ікумені”, тобто земля, населена цивілізованими людьми, тому що греки всіх вважали варварами», – роз’яснив речник УПЦ.

Він нагадав, що титул «Вселенський патріарх» взяли десь у VI-VII столітті, і проти нього протестували в свій час і Папа Римський, і інші Предстоятелі.

«Тому що всі патріархати – Римський, Антіохійський, Олександрійський, Константинопольський, Єрусалимський – вони всі були на території однієї й тієї ж держави – Візантійської імперії. І коли назвав сам себе Константинопольський патріарх вселенським, тобто імперським, Папа Римський сказав: “Вибачте, будь ласка, а тоді хто я? Якщо ти – всієї імперії. Але я ж теж перебуваю на території імперії” », – додав протоієрей Миколай.

Тим більше, що в перекладі на латину цей титул взагалі перекладався як «універсаліс», зазначив священнослужитель.

Він також розповів, що папа Римський досі в офіційних листах Константинопольському патріарху пише: «Архієпископу Константинополя – Нового Риму».

“Крапка. І “Вселенського патріарха” не пише. Він не визнає за ним титулу Вселенського патріарха», – завершив спікер УПЦ.

Попередній запис
Філарет: УПЦ незалежна та самостійна завдяки мені
Наступний запис
У Японії моляться за єдність Православ’я та мир в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее