1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Мер Могилів-Подільського очолив спробу захоплення храму на Вінничині

Мер Могилів-Подільського очолив спробу захоплення храму на Вінничині

28 січня 2019 року в селі Сонячне Вінницької області (Могилів-Подільська єпархія) відбулася спроба насильницького переведення релігійної громади в так звану ПЦУ. Незаконні дії відбувалися за особистою ініціативою мера міста Могилів-Подільський Петра Бровка. Про це повідомляє кореспондент СПЖ.

Кількома днями раніше настоятель місцевого храму протоієрей Сергій Хаваліц провів збори релігійної громади, на яких віряни підтвердили свою вірність Українській Православній Церкві та її Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.

Після цього по селу було розвішано оголошення про «збір села», до порядку денного якого було внесено лише одне питання – про перепідпорядкування релігійної громади. 28 січня о 13:00 в село приїхали мер міста Могилів-Подільський Петро Бровко та його заступник Віталій Криган, які прямо на вулиці, біля магазину неподалік від храму, провели незаконне голосування.

Ініційоване чиновником зібрання відбулося через декілька годин після офіційного звернення Національної поліції України у Вінницькій області про незаконність втручання органів місцевого самоврядування у справи релігійних громад. Коли один зі священиків УПЦ, який приїхав підтримати віруючих, спробував продемонструвати і зачитати Петру Бровку звернення Нацполіції, мер Могилів-Подільського в мікрофон назвав його «брехуном, який набрав різних папірців і підкований брехати».

Чиновник поводив себе дуже емоційно, не даючи можливості висловитися ані настоятелю храму, ані вірянам. У якийсь момент він почав погрожувати священнослужителям, став просити їх «відійти в сторону» для з’ясування стосунків і навіть фізично накинувся на одного з кліриків Могилів-Подільської єпархії. Прямі погрози на адресу представників УПЦ лунали й від Віталія Кригана.

Коли настоятелю місцевого храму все ж дали слово, мер сказав негайно вимкнути звукопідсилювальну апаратуру.

Водночас місцевий підприємець Ганна Миронишина, яка кричала на адресу вірян і священнослужителів УПЦ про «кацапську церкву», провела в храмі ще одне «зібрання», яке сама й очолила. Робилося все це дуже швидко і спонтанно, поки частина людей «дискутувала» на вулиці.

Віруючі Могилів-Подільської єпархії УПЦ заявляють, що не збираються миритися з рейдерством, організованим при прямому втручанні представників місцевих органів влади, та будуть оскаржувати незаконні дії чиновників у суді.

Попередній запис
Чернівецька влада створить комісію щодо порушення прав віруючих УПЦ
Наступний запис
Не в силі Бог, а в правді, – архієпископ Варсонофій про позов митрополита Симеона

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.