1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Македонської Церкви» у Скоп’є не існує, – ієрарх Фанару

«Македонської Церкви» у Скоп’є не існує, – ієрарх Фанару

Один з ієрархів Константинопольської церкви, митрополит Флоринський, Преспійський і Еордейський, екзарх Верхньої Македонії Феокліт виступив проти того, щоб патріарх Варфоломій надавав автокефалію розкольницькій «Македонській православній церкві».

Однак у якості аргументації він висунув зовсім не канонічні міркування (наприклад, неможливість дарування автокефалії розкольникам, або те, що Північна Македонія перебуває у юрисдикції Сербської Православної Церкви).

Єдине, що викликало у нього спротив, – це  назва розкольницької структури, до якої входить слово «Македонська».

Незважаючи на те, що Афіни та Скоп’є досягли компромісу з питання іменування Македонії – з 2019 року вона називається Республіка Північна Македонія – значна частина греків негативно сприйняла цю угоду. Зміст суперечки полягає в тому, що греки вважають, що ім’я нової держави є узурпацією імені її історичної провінції. І, відповідно, посяганням на її територію, історію та культуру.

Нагадаємо, 1 вересня 2018 року Синаксис архієреїв Константинопольської церкви вже розглядав звернення македонських розкольників. Патріарх Варфоломій тоді відповів відмовою. Нібито через присутність у назві невизнаної структури слова «Македонія».

У лютому 2019 року один з представників «МПЦ», «єпископ» Тимофій Йовановський заявив, що вони не приймуть умову про перейменування, висунуту Константинополем.

На наш погляд, для керівництва Константинопольської церкви іменування цієї структури не є таким вже й принциповим (враховуючи, що грецька держава вже пішла на компроміс). Швидше за все, це один з інструментів торгу. Зокрема, за умовами томосу, в котрому будуть прописані «привілеї» Константинопольського патріархату та його першість щодо новоутвореної «автокефалії». Ну і як спосіб відсунути момент для рішення цього питання (залежно від того, коли це вигідно Фанару) теж годиться.

Хоча фактор грецького націоналізму теж може відігравати певну роль. Що в результаті переважить – бажання утвердити свою першість у православному світі або солідарність зі співвітчизниками, побачимо.

Правблог

Попередній запис
Юраш показав, кого завів з собою у Секретаріат Кабміну
Наступний запис
Участь мирян у виборах свідчить про універсальність УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее