1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Лінію Фанару буде нелегко скасувати, – сербський ієрарх

Лінію Фанару буде нелегко скасувати, – сербський ієрарх

Константинопольського патріарха не можна називати главою Православної Церкви, бо в Церкві лише один Глава – Христос. Інших глав або начальників немає. Все решта – апостоли, які свідчать про Христа як главу Церкви і про Церкву як Єдину, Святу, Соборну і Апостольську. Про це архієпископ Цетінський, митрополит Чорногорсько-Приморський Амфілохій заявив 26 жовтня 2019 року, після літургії в церкві Різдва Пресвятої Богородиці Цетінського монастиря, повідомляє сайт Чорногірсько-Приморської митрополії Сербської Православної Церкви.

«Вчора ми мали зустріч з комісією Константинопольського патріархату на чолі з митрополитом Пергамським Іоанном щодо подій в Україні, – повідомив ієрарх. – На жаль, Константинопольський патріарх продовжує вести цю лінію, і її не так легко буде скасувати. І ми, наш Синод, писали Константинопольському патріарху, що епоха Костянтина почалася зі святого імператора Костянтина, а потім закінчилася у 1453 році з падінням Константинополя в результаті турецької окупації, а в 1918 році мученицькою смертю руської імператорської сім’ї Романових».

Він пояснив, що погляди зазначеної комісії щодо України базуються на ролі Константинопольського патріархату протягом всієї історії, але «вони не усвідомлюють, що часи змінилися». Константинополь відігравав велику роль в ті часи, коли імператор Костянтин переніс столицю зі Стародавнього Риму в Новий Рим, «і той факт, що він переніс столицю імперії, яка керувала долею Середземномор’я, не кажучи вже про весь світ впродовж тисячі років, дійсно дав можливість Константинополю мати велику місію, особливо для нас, слов’янських народів».

«Слов’янські народи отримали православну віру через Константинополь, а потім, згодом, і незалежність своїх Помісних Церков, – каже владика Амфілохій. – Це все робота великого Константинопольського патріархату. Але зараз інший час, і це обов’язково, щоб Церква, поважаючи все, що відбулося в історії, все-таки будувала своє майбутнє на тих перших століттях своєї історії, коли вона не була так тісно пов’язана з владою».

Церква була пов’язана з владою з того часу, як вона стала християнською – від імператора Костянтина до імператора Миколая ІІ: «це був християнський уряд, християнські правителі, християнські нації, християнські держави».

«Сьогодні у нас більше немає християнських правителів, у нас навіть немає християнської влади, і навіть люди, які були християнами, наскільки християнські вони сьогодні? Тому того поєднання влади і Церкви, яка мала велике значення в історії, на жаль, сьогодні вже не існує. Церква покликана жити справжнім життям і всім, що відбувається в ній, особливо щодо важливих рішень, в дусі Святих Отців, тобто в дусі собору, в дусі того першого Єрусалимського Собору п’ятдесятого року після Різдва Христового, де було сказано, що “угодно Духу святому і нам”. Це те, чого сьогодні вчить наша Церква і просить Константинопольських братів, щоб більше не можна було, щоб рішення приймав хтось один, або Константинополь, або Белград», – підкреслив митрополит Чорногірсько-Приморський.

З апостольських часів вищим органом Православної Церкви є Всеправославний Собор, «і ті проблеми, які стоять сьогодні перед Православною Церквою, можуть бути вирішені тільки Собором, Вселенським Собором, Всеправославним Собором». Треба молитися Богу, щоб цей соборний дух був відновлений у Церкві Христовій з усією повагою до історії і Константинопольського патріархату, який є першопрестольною Церквою.

«Константинопольського патріарха не можна назвати главою Православної Церкви – як записано в тому томосі української Церкви, що він є главою Православної Церкви, цитуючи таким чином імператора Юстиніана, – додав ієрарх. – Це було за часів Візантійської імперії і за часів, коли інші королівства і держави були змодельовані по Візантійської моделі, і тодішні правителі, як і наш король Никола Петрович, брали участь в житті Церкви. Сьогодні держава секуляризована, народи йдуть секуляризованими стежками, правителі часто безбожні, тому більше неможливо бути з урядом. З усією повагою до влади».

Попередній запис
Латвійська Церква розповіла, скільки храмів відбудувала за 27 років
Наступний запис
Грузинський єпископ заявив, що влада збирається усунути Предстоятеля ГПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее