1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Любов від Константинополя: у Мащі активісти ПЦУ побили битами вірян УПЦ

Любов від Константинополя: у Мащі активісти ПЦУ побили битами вірян УПЦ

У ніч з 2 на 3 січня 2020 року, біля 00:30, два десятки молодиків з групи прихильників ПЦУ з битами напали на чотирьох вірян УПЦ, котрі несли чергування біля Свято-Іоанно-Богословської церкви у селі Маща Костопільського району Рівненської області. Про напад повідомляє СПЖ.

На свідчення очевидців, злочинці, озброєні металевими прутами та дерев’яними битами, спочатку вимкнули світло на вулиці біля церкви, а потім вчинили розправу над хлопцями, котрі перебували у металевому вагончику біля храму.

Як розповіли жителі сусідніх будинків, звуки ударів по вікнах та металевих стінах були настільки голосними, що розбудили всіх навколо – і дорослих, і дітей. Не на жарт злякавшись, на вулицю ніхто вийти не наважився.

Хлопці опинились у пастці – двері вагончику заклинило. Поки войовничі активісти закидали вагончик камінням та били молодих охоронців битами, двоє поліцейських, котрі також несли чергування біля храму, сховались у службовий автомобіль та з нього спостерігали за всім, що відбувалось.

Правоохоронці, викликані додатково з Костопільського районного відділу поліції, приїхали на місце нападу тільки через 40 хвилин – за цей час нападники встигли сховатись.

О 3:20 до храму приїхав протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Сарненській та Рівненській єпархіях УПЦ. Він повідомив, що вимагав викликати на місце нападу експертів, щоб ті зняли відбитки пальців та ідентифікували осіб, котрі вчинили звірячу розправу над вірянами УПЦ.

«На вагончику з зовнішньої сторони є сліди крові, її там могли залишити тільки тітушки, котрі били вікна й поранились під час цього процесу, – зазначив отець Віктор. – Однак правоохоронці мені повідомили, що експерта можна буде привезти тільки вдень. Також на питання, чому поліція не втрутилася в цю жорстоку розправу, мені відповіли, що вони самі злякались і вирішили залишитись в авто».

Постраждалих хлопців дружина настоятеля храму Анна Ільницька відвезла в Костопільську поліклініку. З її слів, медики активно цікавились, з якого вони патріархату, а черговий лікар не лише не вирішив за непотрібне робити побитим вірянам рентген, але й полінувався описати всі отримані ними ушкодження.

«Від церкви я одразу поїхав у лікарню, там наполіг на ретельному огляді, щоб зробили рентген і написали відповідні документи про огляд постраждалих людей», – повідомив протоієрей Віктор Земляний.

Місцеві жителі, котрі зібрались на прицерковній території після побиття, розповіли, що перед тим, як прийти до храму для розправи з молодими охоронцями, озброєні битами активісти ПЦУ добре підкріпились алкоголем у барі. Також, з їхніх слів, прихильники ПЦУ регулярно пригощають міцними напоями і правоохоронців, котрі чергують біля храму. Частину тітушок, що напали на вірян, жителі Мащі ідентифікували – серед них виявились як місцеві молодики, так і найманці з інших населених пунктів.

Протоієрей Віктор Земляний також повідомив, що 28 грудня 2019 року мав бесіду з головним активістом ПЦУ у Мащі – Юрієм Котовичем, котрий заявив, що якщо не забрати охорону з-під церкви, то він влаштує розбірки. Причому про свої наміри Котович повідомляв навіть главу Костопільської райдержадміністрації.

«Ви знаєте, сили зла завжди біснуються перед великими християнськими святами – історія доводить», – сказав отець Віктор. – За моїми спостереженнями, перед Воскресінням та Різдвом Христовим колишні представники КП, а тепер ПЦУ ніби божеволіють, планують різні провокації біля наших святинь, чинять силові розправи на віруючими УПЦ».

Щоб привернути увагу влади до подій, котрі вже майже рік відбуваються навколо Свято-Іоанно-Богословської церкви у селі Маща, віряни УПЦ 3 січня планують відвідати Рівненську обласну державну адміністрацію та обласну поліцію, вимагаючи втручання і, головне, покарання для осіб, що звершили силову розправу над чотирма молодими людьми – охоронцями церкви.

Попередній запис
Епифаній Думенко хоче винести поневіряння ПЦУ в Криму на переговори в Мінську
Наступний запис
На черзі – Румунська Церква?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее