1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Кримінальне провадження не завадило Юрашу вийти у фінал конкурсу на нову посаду

Кримінальне провадження не завадило Юрашу вийти у фінал конкурсу на нову посаду

У Києві триває конкурс на посаду керівника Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, створеної у середині червня 2019 року з подачі Мінкульту на базі Департаменту у справах релігій та національностей.

Як повідомляє СПЖ, з 18 кандидатів до фіналу дійшли двоє – релігієзнавець Юрій Решетніков та Андрій Юраш, котрий очолював Департамент з 2014 року.

Завершальний етап конкурсу – співбесіда з кандидатом – має відбутись у кінці цього тижня (точна дата поки що невідома). Джерела впевнені: те, як триває конкурс, підводить до думки, що влада хоче бачити на цій посаді саме Юраша.

Конкурс почався 28 жовтня з іспиту з англійської мови, після котрого залишилось 9 з 18 претендентів. На другому етапі, 11 листопада, кандидати проходили комп’ютерне тестування, де мали за 40 хвилин відповісти на 40 питань з українського законодавства. За підсумками тестування Юрій Решетніков, котрий першим виконав завдання, набрав 39 балів (1 питання – 1 бал), а Юраш, котрий засидівся довше за всіх, – максимальні 40.

Також прохідний бал набрали Юлія Лялька, котра п’ять років очолювала відділ з питань релігій у КМДА, та ще один кандидат Февзі Амзаєв (людина з таким же ім’ям та прізвищем фігурувала одразу в кількох конкурсах на зайняття посад у різних держслужбах).

Але найцікавіше почалося на третьому етапі конкурсу, де кандидатам пропонували ситуаційне завдання. Розробляв завдання та перевіряв його результати запрошений Комісією з питань вищого корпусу держслужби експерт – історик та релігієзнавець Ігор Козловський, член експертної ради, створеної при Департаменті релігії Мінкульту, один з учасників рекламної кампанії Томоса для ПЦУ.

За даними джерел, опрацьоване Козловським завдання виявилось максимально заангажованим та політизованим: «ПЦУ отримала Томос. Це викликало більше питань, ніж відповідей. Якою має бути на ваш погляд політика держави щодо Церкви?».

Кандидати здавали роботи запечатаними, без вказування прізвищ, щоб результати оцінювання були максимально об’єктивними. Тим не менш, ще до оголошення результатів Козловський вийшов до Юраша та заспокоїв, що в того максимальний бал, стверджують джерела.

У підсумку до останнього етапу конкурсу – співбесіди – допущені Юрій Решетніков та Андрій Юраш, котрий отримав на всіх етапах максимальні бали.

Юрій Решетніков – релігієзнавець, кандидат філософських наук, у 2009-2010 роках – голова Державного комітету у справах національностей і релігій. Закінчив Українську юридичну академію (нині – Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого) та Одеську богословську семінарію. Автор біля 40 публікацій з питань державно-конфесійних відносин і забезпечення свободи совісті, брав участь у розробці ряду законопроектів, що захищають права релігійних організацій.

Андрій Юраш – релігієзнавець, кандидат політичних наук, член кількох наукових, професійних спілок та об’єднань. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. З 1997 року є членом Всеукраїнської асоціації релігієзнавців (з 2007 року – член правління), з 2014 року займав посаду директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України. Автор біля 110 наукових публікацій. Один з провідних лобістів антицерковних законів та противників УПЦ в українській владі фігурує у розслідуванні ДБР у справі фабрикації доказів проти клірика УПЦ.

Попередній запис
Олександрійський патріарх Феодор II подякував грецькому прем’єр-міністру
Наступний запис
Президент Кіпру запросив папу Франциска на 60-річчя незалежності країни

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее