1. Головна
  2. /
  3. Публікації
  4. /
  5. Кримська брехня «філаретівців», або Що насправді відбувається з УПЦ КП в Криму

Кримська брехня «філаретівців», або Що насправді відбувається з УПЦ КП в Криму

В «Київському патріархаті», певне, вважають людей недоумками. А як інакше пояснити, чому «філаретівці» нахабно брешуть, перекручуючи елементарні факти?

Нещодавно український інформаційний простір облетіла новина про те, що 31 серпня працівники виконавчої служби Росії у Криму захопили один з храмів УПЦ КП в Сімферополі. Заява очільника Кримської єпархії УПЦ КП Климента Куща містила неоднозначні фрази, зокрема: «Логіка така – Київського Патріархату в Криму бути не повинно».

ED8C51EB-3363-477D-A8C0-D76510C9D506_cx9_cy5_cw91_w1023_r1_s

Численні інтерв’ю та коментарі від представників різноманітних міністерств, громадських діячів, президента України, ба навіть амбасади Сполучених Штатів, привернули увагу суспільства до цієї ситуації.

«Ціль тиску зрозуміла – це ліквідація Київського патріархату в Криму», заявив речник УПЦ КП Євстратій Зоря. «Гарантовані нормами міжнародного законодавства права людини на вільне відправлення культових дій та свободу віросповідання були вчергове брутально порушені окупаційною владою захопленої Російською Федерацією Автономної республіки Крим», – кажуть у Міністерстві культури України. «Вимагаємо припинити дії проти української церкви в Криму», – закликав Порошенко.

Серед усіх, хто заступився за УПЦ КП в Криму, немає жодного, хто сказав би про те, що справа носить комерційний характер, а можливість звершення богослужінь в храмі «Київського патріархату» в Сімферополі ніхто не обмежував. Ніхто також і не згадав про те, що Климент Кущ активно співпрацює з окупаційною владою, що на материковій Україні вважається зрадою і в чому активно звинувачується кримське духовенство УПЦ.

Що насправді відбувається з УПЦ КП в Криму?

Історія, яку тепер в УПЦ КП намагаються видати за гоніння на їхню структуру в Криму, бере свій початок від 2014 року. Тоді, як відомо, півострів було окуповано Росією. Всі, зареєстровані за українськими законами організації, мусили змінювати свою юридичну приналежність, аби продовжити власне існування.

Перереєстрація єпархій УПЦ на півострові за російським законодавством викликала бурхливу реакцію. Та ніхто не помітив, що єпархія «Київського патріархату» зробила те ж саме. В першу чергу «архієпископ» УПЦ КП Климент Кущ прийняв російське громадянство. Немає сумнівів щодо того, що за його прикладом вчинили також й інші «священики» УПЦ КП.

 Разом з тим «УПРАВЛІННЯ КРИМСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКИЙ ПАТРІАРХАТ» стало засновником організації під назвою «ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КРИМСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ДУХОВНИЙ ЦЕНТР». Проте, діяльність цієї організації не мала нічого спільного з духовністю.

Серед напрямків роботи «духовного» центру, заснованого єпархією «Київського патріархату» в Криму, були:

  • Роздрібна торгівля лікарськими засобами;
  • Роздрібна торгівля інша в неспеціалізованих магазинах;
  • Торгівля роздрібна побутовими електротоварами;
  • Діяльність в галузі права;
  • Діяльність рекламних агентств;
  • Діяльність з надання інших допоміжних послуг з бізнесу;
  • Освіта професійна додаткова.

Разом з тим «ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КРИМСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ДУХОВНИЙ ЦЕНТР» було, що називається, в долі. Серед співвласників цієї організації є також приватна фірма «Караван» та  «ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧА ФІРМА« ДІЛТЕК». На останньому варто зупинити увагу окремо.

Серед видів діяльності  «ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧА ФІРМА« ДІЛТЕК»:

  • Виробництво медичних препаратів;
  • Виробництво фармацевтичних субстанцій;
  • Виробництво матеріалів, які використовуються в медичних цілях;
  • Торгівля фармацевтичною продукцією.

Іншими словами, все те, чим в особливості займалось «ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КРИМСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ДУХОВНИЙ ЦЕНТР». Чому? Та тому, що вказані приміщення, які Кримською єпархією УПЦ КП видавались за храм чи якийсь там «духовний» центр, в переважній більшості здавались в оренду саме під аптеки!

До речі, єпархіальне управління Кримської єпархії УПЦ КП, кафедральний храм рівноапостольних Володимира і Ольги та «ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КРИМСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ДУХОВНИЙ ЦЕНТР» знаходяться за однією адресою – місто Сімферополь, вулиця Севастопольська, 17а. А очолює всі ці фірми одна особа – Дурягіна Людмила Миколаївна, яка поки залишається невідомою. Очевидно, особа підставна.

91_main

До окупації Криму єпархія УПЦ КП на чолі з Климентом Кущем утримувала всі ці приміщення в оренді за символічну орендну плату, як це буває в переважній більшості з усіма релігійними організаціями, які апріорі неприбуткові. Однак, як бачимо, «ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КРИМСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ДУХОВНИЙ ЦЕНТР» виявилась прибутковою, на що, ясна річ, звернула увага російська влада.

Саме прибутковість і комерційна діяльність «ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КРИМСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ДУХОВНИЙ ЦЕНТР» стали причиною того, що чинна влада відмовила Кримській єпархії УПЦ КП в оренді вказаного приміщення за символічну ціну. Як наслідок, розв’язалась судова тяганина, наслідком якої і стало рішення про виселення «ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КРИМСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ДУХОВНИЙ ЦЕНТР» з першого поверху приміщення за адресою – місто Сімферополь, вулиця Севастопольська, 17а.

До чого тут храм?

Дивно, та комерсанти з Кримської єпархії УПЦ КП завбачливо помістили свій кафедральний храм на другому поверсі приміщення за вищевказаною адресою. Перший же поверх активно здавався в оренду під приміщення комерційного призначення.

До описаної в українських ЗМІ ситуації з «захопленням храму» УПЦ КП в Криму, на першому поверсі, під кафедральним храмом, знаходилось 2 аптеки та магазин кондитерської продукції «Кирюша». Не виключено, що частина приміщень здавалась під склади, особливо зважаючи на їхній внутрішній стан.

Аптечка

Разом з тим, храм рівноапостольних Володимира і Ольги, який знаходиться на 2-му поверсі приміщення, залишився у вільному доступі. Свідченням є той факт, що Климент Кущ 2 вересня, після вказаних подій, служив у ньому богослужіння, про що повідомив один з активістів Кримського Євромайдану Андрій Щекун на своїй персональній сторінці у Фейсбуці.

Щекун

Після цього здається недолугим доводити усім, що УПЦ КП в Криму забороняють молитись і звершувати богослужіння. Однак, інформаційно-пропагандистська машина чинної української влади кинула усі сили на те, аби доводити зворотнє. Як наслідок, посольство США в Україні відреагувало на дії судових виконавців у відношенні до «ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КРИМСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ ДУХОВНИЙ ЦЕНТР», як на утиски релігійних свобод у Криму. Очевидно, в американській амбасаді не встигли, або не захотіли, достеменно розібратись у ситуації.

Що далі?  

Комерцією в Криму «Київський патріархат» тепер займатись не зможе, принаймні за адресою – місто Сімферополь, вулиця Севастопольська, 17а, їм цього робити не дозволять. Як повідомляють засоби масової інформації, перший поверх будівлі віддадуть іншій комерційній організації, яка готова сплачувати оренду у повному обсязі.

Зрозуміло, що в УПЦ КП будуть трубити про те, що окупанти забороняють їм діяти в Криму, але подібні заяви ніяк не будуть вписуватись в той факт, що сам Климент Кущ анонсував зустріч і перемовини з прем’єр-міністром окупаційної влади Сергієм Аксьоновим. Що цікаво, в ситуації, коли УПЦ КП працює на захист особистих комерційних інтересів, їх абсолютно не бентежить спілкування і ділові перемовини з окупантами.

Саму ситуацію можна вважати продуманим дійством. Тобто, в УПЦ КП чудово знали, що їхні кримські лавки прикриють, але вони змогли використати цю ситуацію з максимальною користю для себе. Завдячуючи тому, що сталось, «філаретівці» та їхні поплічники у владних кабінетах ще кілька місяців будуть розповідати про утиски українців та релігійну нетерпимість до «Київського патріархату» у Криму. Хоча ситуація більш ніж банальна і зовсім не робить іміджу УПЦ КП в Криму.

Годі й чекати, що хтось з «патріотично» налаштованих активістів чи журналістів буде задавати Кущу, чи його прибічникам незручні запитання про російське громадянство, співпрацю з окупантами, комерційну діяльність та інші пікантні подробиці. Натомість в суспільному середовищі з’являються заклики до мір у відповідь на адресу храмів УПЦ на материку. Ясна річ, що амбасада Сполучних Штатів залишиться сліпою до порушень прав віруючих УПЦ, як це було всі попередні роки. Таким чином, навіть з провальної для себе ситуації, «філаретівці» вкотре витиснуть максимальний позитив.

Сергій Назарчук

Попередній запис
Патріарху Варфоломію розповіли правду про діяльність УПЦ КП в Україні
Наступний запис
Комітет ВР України підтримує скасування нотаріального завірення статутів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее