1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Константинополю немає куди поспішати, – Говорун

Константинополю немає куди поспішати, – Говорун

Константинополю немає сенсу поспішати у рішенні українського питання, і він з радістю залишить в ньому все як є. Таку думку висловив 18 жовтня на своїй сторінці в Facebook богослов, архімандрит Кирило (Говорун).

«Якщо українські Церкви не знайдуть найближчим часом спільного знаменника стосовно Помісної Церкви, Константинополь з радістю залишить все як є, тобто Київську митрополію під своєю юрисдикцією, котра зараз є єдиною канонічною структурою в Україні», – пише богослов. Втім, він заявляє, що сподівається побачити Томос до кінця 2018 року, та наголошує, що рішення Синоду в Стамбулі створило в Україні паралельну структуру – ставропігію – з прямим підпорядкуванням Варфоломію.

Водночас, в інтерв’ю «Радіо Свобода» архімандрит також відзначив, що, відповідно до рішення Синоду, саме УПЦ Московського Патріархату має найбільше право скористатись рішенням Константинопольського Патріархату.

«У status quo перед рішенням Константинополя від 1686 року, до якого нинішнє рішення Синоду повернуло ситуацію, мало місце наступне: існувала Київська митрополія, яка була заснована Константинопольським Патріархатом і була підпорядкована йому. Константинополь пізніше передав її у керування Москві. З того часу, вона стала принаймні адміністративно часткою Московської церковної адміністрації. Але тепер, коли Константинополь скасував своє рішення від 1686 року, Українська Православна Церква (Московського Патріархату) і є тою митрополією, яка має повернутись до Константинополя від підпорядкування Москві»​, – розповів архімандрит.

При цьому він заявив, що не очікує від УПЦ (МП) того, що там почнуть виконувати рішення Синоду.

Попередній запис
В УГКЦ заявили, що настав новий етап православного діалогу з Ватиканом – через Константинополь
Наступний запис
Нищук звелів перерахувати все в лаврах і храмах УПЦ – за один день

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее