1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Константинополь оголосив, що засновує ставропігію у Києві та легітимізує Філарета Денисенка та Макарія Малетича

Константинополь оголосив, що засновує ставропігію у Києві та легітимізує Філарета Денисенка та Макарія Малетича

11 жовтня 2018 року рішенням Священного Синоду Вселенського Патріархату, у присутності екзархів Константинополя у Києві архієпископа Даниїла та єпископа Іларіона, було вирішено, що Константинопольський Патріархат приступає до надання автокефалії Церкві в Україні.

  1. Відновлюється ставропігія Вселенського Патріарха у Києві, «котра завжди там існувала».
  2. Приймається та розглядається клопотання про апеляцію глави УПЦ КП Філарета Денисенка та глави УАПЦ Макарія Малетича, котрі опинились у розколі «не з догматичних причин», відповідно до «канонічних прерогатив Константинопольського Патріарха». Вищезгадані «були відновлені до їхнього ієрархічного або священицького звання, і їхні вірні відновлені до спілкування з Церквою».
  3. Скасоване юридичне зобов’язання листа 1686 року, «видане за обставинами того часу, котре надало право через ікономію Московському Патріарху призначати митрополита Київського, обраного священнослужителями його єпархії, котра буде відзначати Вселенського Патріарха у якості Першого ієрарха на будь-якому святкуванні, проявляючи та підтверджуючи свою канонічну залежність від Константинопольської Матері-Церкви».

Останнім пунктом рішення завбачливо задеклароване звернення «до всіх беручих участь сторін з закликом уникати захоплення храмів, монастирів та інших об’єктів, а також будь-якого іншого акту насилля та помсти, з тим, щоб мир та любов Христа могли переважати».

Зазначимо, що українські ЗМІ у масовому порядку почали оповіщати, що «Україні наданий Томос».

Відео офіційного озвучення рішення Синоду.

Попередній запис
Влада почала «вмовляти» Предстоятеля канонічної УПЦ підтримати проект Єдиної церкви
Наступний запис
Іноземні користувачі Facebook почали залишати гнівні коментарі під відео брифінгу константинопольських ієрархів з українського питання

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее