1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Константинополь обманув УПЦ КП та УАПЦ, – релігієзнавці

Константинополь обманув УПЦ КП та УАПЦ, – релігієзнавці

За даними джерела видання «Вести» в УАПЦ, главою Єдиної Помісної Церкви буде обраний представник Константинопольського Патріархату при Всесвітній раді Церков архієпископ Тельміський Іов (Геча). Собор створюваної в Україні нової церковної структури може бути не об’єднуючим, а установчим, і головувати на ньому буде представник Фанару.

Джерело підтвердило, що Константинополь налаштований вирішувати питання жорстко. При цьому єпископи нової Церкви будуть розглядатись як підлеглі Константинополя, їм треба буде тільки затвердити своїм голосуванням ті рішення, котрі вже прийняті на Фанарі. Також повідомляється, що Філарет і Макарій відправили у Стамбул письмове підтвердження того, що відмовляються від претензій на престол. При цьому в УАПЦ цілком підтримають будь-які рішення Фанару, а глава УПЦ КП Філарет хоче заволодіти бодай адміністративними важелями.

З його слів, сама ЄПЦ не буде мати статусу патріархії і навіть після вручення їй Томосу про автокефалію у багатьох важливих питаннях буде контролюватись Константинополем (затвердження керівництва, розподіл церковних коштів, канонізація нових святих тощо).

Джерело зазначає, що кандидатура архієпископа Іова (Гечі) є дуже неоднозначною. Його управління Західноєвропейським екзархатом Константинопольського Патріархату було відзначено чергою конфліктів між ним та духовенством екзархату, а також представниками Свято-Сергіївського богословського інституту в Парижі, котрий з цієї причини у 2015 році оголосив про тимчасове призупинення своєї діяльності. На адресу архієпископа прозвучали звинувачення в авторитарному стилі управління екзархатом та прагненням зруйнувати властиві цій структурі традиції. Крім нього, серед кандидатів називається й призначений екзархом Даниїл (Зелінський).

Фанаріотам вигідно поставити на чолі структури свою людину для ефективного контролю, якщо Константинополь і подарує Церкві Томос, то там, швидше за все, буде прописана особлива роль Константинополя – до нього будуть звертатись, як до суду вищої інстанції, більше того, у нього Церква буде отримувати миро.

«Виходить, що Константинополь довго тягнув час, щоб не дарувати справжній Томос – а віруючих УПЦ КП та УАПЦ обманули, пообіцявши автокефалію, але навіть не визнавши їхню Церкву», – прокоментувала політичний аналітик Олена Дяченко.

Нагадаємо, архієпископ Іов (Геча) у нашумілому інтерв’ю ВВС заявляв, що «всі архієреї в Україні де факто є архієреями Вселенського Престолу, і тепер вони мають чекати на директиви про своє функціонування».

Попередній запис
Архієпископ Климент назвав дискусії сторонніх осіб про назву УПЦ клоунадою
Наступний запис
Предстоятель Церкви Чеських земель і Словаччини висловив свою підтримку Предстоятелю УПЦ Митрополиту Онуфрію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее