1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Константинополь може опинитися поза Соборною Православною Церквою — історик, викладач Софійського університету Болгарії

Константинополь може опинитися поза Соборною Православною Церквою — історик, викладач Софійського університету Болгарії

Д-р Микола Гочев, історик, доцент Софійського університету в Болгарії, проаналізувавши рішення Синоду Константинопольської Патріархії від 11 жовтня 2018 року щодо українського питання, висловив думку, що воно несе загрозу для самого Константинополя залишитися поза Соборною Православною Церквою. Про це повідомляє Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на glasove.com.

«Даруючи автокефалію новій “Українській церкві”, ігноруючи те, що в Україні 330 років існує канонічна і загальновизнана автономна Церква, Константинополь одним махом знищує автокефалії всіх Помісних Православних Церков, включаючи, зрозуміло, і Болгарську», — зазначив Микола Гочев.

Він вважає, що «якщо це рішення не буде негайно відкинуто, це буде означати, що кожна єпархія, прихід, будь-яка група громадян в будь-якій країні, які вважають себе православними, зможе ігнорувати існуючу там Православну Церкву і звертатися до Константинополя з проханням якогось виду «автономії»».

У зв’язку з цим, передбачає доцент Софійського університету, «Помісні Православні Церкви, якщо вони бажають залишитися Церквами, змушені будуть відкинути вчорашнє рішення Константинопольського Синоду».

«Якщо після цього Константинополь продовжить наполягати і не «анулює» це рішення, як він вчора анулював іншу постанову, прийняту 332 роки тому, то сам він опиниться за межами православного світу, тобто — залишить Соборну Церкву. Такі випадки в історії християнства вже відомі», — зробив висновок Микола Гочев.

Доктор Микола Гочев — Засновник і перший президент Асоціації з розвитку бакалаврської класичної освіти (АРУКО) (2006-2009). Викладач історичних курсів «Рим і Палестина» і «Історія східних і православних церков I-IX століття» у Вищому євангельському богословському інституті (WEBI) в 2009-2010 рр. Близько 20-ти років працює на кафедрі класичної філології (Софійський університет). З 2003 року є доцентом.

Попередній запис
На Майдані «обмили» ще не виданий Томос
Наступний запис
МВС забезпечуватиме права та свободи незалежно від конфесії: Арсен Аваков зустрівся з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее