1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Колишні президенти України Кравчук, Кучма та Ющенко підписали спільне звернення про надання автокефалії ЄПЦ

Колишні президенти України Кравчук, Кучма та Ющенко підписали спільне звернення про надання автокефалії ЄПЦ

Президенти України протягом 1991-2005 років Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко підписали спільне «Звернення до українського народу, вірян України щодо надання автокефалії Українській Православній Церкві». Про це колишні глави держави повідомили на прес-конференції в «Укрінформі».

Екс-президенти уточнили, що йдеться про підтримку звернення до Патріарха Варфоломія, скерованого Президентом Петром Порошенком.

У документі далі пише: «Ми вважаємо, що надання автокефалії Константинопольською Матір’ю-Церквою відіграє важливу роль у зміцненні незалежності України, духовної та національної єдності нашого народу, розвитку релігійної свободи в Україні, буде сприяти плідному міжконфесійному діалогу в нашій країні… Ми переконані, що єдність українського народу, великою силою зміцнення котрого буде автокефальна православна помісна церква, стане нездоланною духовною фортецею у боротьбі з російською агресією проти України. Тому ми підтримуємо зусилля Президента України Петра Порошенка у цьому надзвичайно важливому для України питанні та звертаємось до всіх громадян, до всіх відповідальних політиків, громадських діячів об’єднатись навколо цієї великої мети та спільно активно працювати для створення автокефальної церкви України».

Нагадаємо, перший Президент України Леонід Кравчук, котрий виграв перші вибори з підтримкою колишніх соратників по КПРС, пішов з поста в результаті дострокових виборів, оголошених у 1993 році за вимогою протестуючих українців. Перший глава незалежної держави програв виборчі перегони Леонідові Кучмі, котрий також увінчав своє дворазове президентство масовими протестами у 2001 та 2004 роках. Переможець скандальних виборів 2004-2005 рр. у «третьому турі» Віктор Ющенко за п’ять років свого керування країною обвалив свій рейтинг до максимального рівня недовіри: у першому турі виборів 17 січня 2010 року він набрав 5,45% голосів виборців, посівши за кількістю набраних голосів 5-е місце. Це рекордний на той час мінімальний відсоток голосів, набраний чинним президентом у світовій історії.

Попередній запис
В містах України знову почали з’являтись наклепницькі листівки антицерковного змісту
Наступний запис
Архієреїв УПЦ внесли до бази «Миротворця» за протидію президентським церковним ініціативам

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее