1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Коваленко: ПЦУ та УГКЦ – рідні сестри

Коваленко: ПЦУ та УГКЦ – рідні сестри

Заборонений у служінні екс-клірик УПЦ Георгій Коваленко в радіоінтерв’ю для «Воскресіння» назвав УГКЦ і ПЦУ «рідними сестрами, які мають спільне коріння Київської церкви Володимира, можуть зрозуміти одна одну і знайти багато сфер для співпраці».

«УГКЦ перебуває в єдності з Римом, ПЦУ – з Константинополем, але при цьому ці церкви, як дві рідні сестри, які мають спільні корені і можуть зрозуміти одна одну, підтримати і знайти багато сфер для спільного служіння і співробітництва», – повідомив клірик ПЦУ.

Георгій Коваленко також заявив про необхідність пошуку з уніатами «єдності у Христі» і вітав загальні заяви Святослава Шевчука та Епіфанія про відновлення діалогу між УГКЦ і ПЦУ. На думку Коваленка, цей діалог був розпочатий ще Любомиром і Філаретом, проте в нинішній час має всі шанси вийти на новий рівень. Також колишній речник УПЦ знову нагадав про необхідність просити вибачення у греко-католиків через Львівський собор 1946 року, який ліквідував УГКЦ і став початком її переходу в підпілля.

Крім того, Георгій Коваленко зазначив, що переходи громад з УПЦ в ПЦУ відбуваються спокійно. Також він нагадав, що українські лаври не є власністю монахів і доступ туди за законом мають всі охочі: «…лаври не можуть належати групі осіб, що живуть тут і зараз – це надбання поколінь, минулих і майбутніх».

Нагадаємо, в 2018 році Коваленко закликав покаятися перед уніатами, підписавши спільно з представниками УПЦ КП та УГКЦ заяву, в якій вони з «жалем констатували», «ні Руська Православна Церква, ні Українська Православна Церква (Московського Патріархату) досі не визнали своєї співучасті в трагічних подіях ХХ століття із заборони і спроб ліквідації Української греко-католицької церкви, а також і в інших злочинах атеїстичного тоталітарного радянського режиму проти свободи совісті і людської гідності».

Відверто католицькі проекти Коваленко лобіює вже кілька років. Адже саме він є автором петиції про визнання католицького Різдва 25 грудня державним святом.

Попередній запис
З’явилася петиція про створення незалежної Української Католицької Церкви
Наступний запис
Епіфаній: Лаври можуть перейти в ПЦУ протягом року

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.