1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній підтвердив, що Помісні Православні Церкви світу не сприймають ідею «автокефалії» розкольникам

Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній підтвердив, що Помісні Православні Церкви світу не сприймають ідею «автокефалії» розкольникам

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) в інтерв’ю Синодальному інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ заявив, що ідея надання «Томосу про автокефалію» розкольницьким структурам в Україні не викликає у Помісних Православних Церков жодного схвалення.

Значна кількість вірян канонічної УПЦ нині схвильована останніми церковними ініціативами влади, котра заявляє про можливість визнання розкольників. Оскільки православні ієрархи в Україні постійно перебувають у спілкуванні зі всіма Помісними Церквами світу, керівництву УПЦ добре відома думка їхніх Предстоятелів та архієреїв, котрі також з занепокоєнням спостерігають за всім, що відбувається.

Зі слів митрополита Антонія, Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій повідомив Помісним Православним Церквам про позицію українського православ’я щодо цих ініціатив та можливих наслідків. Виходячи з цього, ідея надання «Томосу про автокефалію» розкольникам в обхід канонічної УПЦ не зустріла жодної підтримки у православному світі. «Предстоятелі й представники Церков, архієреї, митрополити й ієрархи з православних країн, з якими ми, як канонічна Церква, маємо повноцінне, як офіційне, так і особисте спілкування, зі здивуванням, хвилюванням, а інколи й з обуренням сприймають все це і висловлюють свою незгоду», – повідомляє митрополит Антоній.

Свої слова підтримки вже висловили владики, у тому числі й грецькі архієреї, серед котрих були й ті, хто належить до юрисдикції Константинопольського патріархату. Виходячи з цього, підстав для хвилювання немає, адже всі розуміють, що ці задумки можуть призвести до великих проблем у світовому Православ’ї.

Питання вийшло за межі України, воно залежить від усіх Помісних Церков. Навряд, як вважає митрополит Бориспільський і Броварський, позиція Константинопольської Церкви буде суперечити загальним настроям.

Щодо самої УПЦ, то вона відчуває неформальний тиск певних політичних сил, які намагаються працювати також на міжнародному рівні. «Нам відомо, що МЗС України дало доручення послам в православних країнах проводити зустрічі з Предстоятелями Церков, щоб переконати їх в підтримці ініціатив влади. Зокрема, недавно Міністр закордонних справ Павло Клімкін під час візиту в Єгипет зустрічався з Патріархом Олександрійським Феодором.

Тому немає нічого дивного, що й наша Церква доводить свою позицію до відома Предстоятелів Помісних Церков. Тому що йдеться про долю Церкви», – повідомив керуючий справами УПЦ.

На українське суспільство також проводяться інформаційні атаки у цій площині. Спостерігаються випадки відвертої неправди, навіть провокативні атаки. Всіх хочуть переконати, що питання вже вирішене. Але у будь-якому випадку, Помісні Церкви керуватимуться критеріями того, що є корисним для Вселенського Православ’я, його канонами, а не чиїмись політичними інтересами.

Митрополит Антоній згадав і останній приклад, коли, ймовірно, унаслідок хакерської атаки на сайт Овруцької єпархії на ньому було опубліковане чуже звернення у світському стилі, у якому йшлося ніби про підтримку «єдиної Церкви». Декілька разів працівники єпархії намагались це видалити, однак текст знову з’являвся. «Звернення» писала людина, слабко орієнтована у церковних порядках, адже звертатись до всіх чад УПЦ має право не архієрей певної єпархії, а лише Предстоятель, Священний Синод, Архієрейський Собор.

Унаслідок всієї «автокефальної» вакханалії на тих, хто піддався її ілюзіям, чекає велике розчарування. Винними призначать, звісно, УПЦ та Москву, хоча насправді причина гарантованого провалу полягає у тому, що створенням єдиної церковної структури в Україні мають займатись не ті люди, які за це взялися, і не на тій основі, про яку проголошено, і не у такий спосіб. УПЦ зберігає канонічний порядок у Церкві, будуючи її справжню єдність на Вірі, Правді та церковних канонах.

Попередній запис
«С 14» напали на Голосіївську обитель
Наступний запис
«Потрібно берегти чистоту віри», – Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.