1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Зустріч із Варфоломієм визначив «фактор Байдена»

Зустріч із Варфоломієм визначив «фактор Байдена»

У ЗМІ триває дискусія з питання зустрічі президента України з главою Фанару.

При цьому оцінки експертів різняться.

Так, на думку політолога Руслана Бортника, Зеленський прагне використовувати «ПЦУ» як ще одну точку політичної опори. Хоча, наголошує експерт, незрозуміло, навіщо це потрібно главі української держави, адже згадана релігійна структура йому традиційно ворожа.

У свою чергу, джерело видання “Страна” пояснює зустріч із Варфоломієм бажанням Зеленського згладити «гострі точки» із Заходом після тертя, що з’явилось навколо антикорупційних органів України. Нібито таким кроком політик демонструє тим же США (лобістам проекту «ПЦУ»), що він «залишається на правильному зовнішньополітичному курсі».

Наша оцінка.

Враховуючи своєрідний, скажемо так, професійний рівень Зеленського як дипломата та державного діяча, ми цілком можемо припустити, що оточення президента переконало його у тому, що зустріч із Варфоломієм стане додатковою допомогою у справі зняття напруження із «західними партнерами».

Втім, за нашими даними, у якості головного аргументу на користь організації діалогу Зеленський-Варфоломій використовувався «фактор Байдена як майбутнього президента США». Президента переконали в тому, що крок налагодження тісного контакту з Фанаром принесе багато політичних бонусів. Так, враховуючи значимість грецької діаспори (передусім, йдеться про мільярдерів та мільйонерів грецького походження) для Демократичної партії США, а також міцний союз «демократів» з Константинопольським патріархатом, можлива перемога Байдена на виборах значно посилить позиції фанаріотів. А якщо так, то вони можуть стати важливим для української влади каналом для лобіювання інтересів та донесення потрібних сигналів новій адміністрації Білого дому.

Наскільки такі надії є виправданими, покаже тільки час. Зараз важливий сам факт того, що Зеленський готовий йти на зближення з Константинопольським патріархатом заради отримання союзника/додаткового лобістського каналу в питаннях вибудовування майбутнього діалогу Києва з Байденом як президентом США. Питання тепер тільки у тому, що саме попросить Варфоломій в обмін на такі послуги (або потенційну можливість бути здатним надати такі послуги). Вірніше навіть – наскільки багато всього він вимагатиме…

Правблог

Попередній запис
Екс-митрополит УПЦ – у передчутті змін після візиту Зеленського на Фанар
Наступний запис
Суд зобов’язав прокуратуру розслідувати порушення виданням «Голос України» ст. 161 ККУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее