1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Зустріч в Аммані: соборності – так, папству – ні

Зустріч в Аммані: соборності – так, папству – ні

Тема, котра тривожить нині багатьох, – ситуація з розкольниками та як рішення в Аммані стосується цієї ситуації. Але треба чітко розуміти, що значення даного рішення є набагато ширшим, і тема з розколом лише окремий випадок.

У тексті сказано:

«Питання всеправославного значення… мають бути остаточно оформлені у дусі всеправославного діалогу та єдності, а також всеправославного консенсусу».

Що це означає? Це відкинення тієї самої концепції «перший без рівних» – це утвердження соборного устрою Церкви, декларація повернення до соборності та відкинення папських зазіхань з боку представників Константинопольського Патріархату – ось головне досягнення цієї зустрічі!

Тобто це декларація неприйняття папських зазіхань глави Константинопольського Патріархату, відмова від того, що хтось стоїть над Церквою і одноосібно може нав’язувати Церкві свою волю, це декларація того, що Константинопольський Патріарх всього лише має першість по честі, але не першість по владі.

І Патріарх Варфоломій цілком чітко це усвідомлює: він ще напередодні зрозумів, заради чого це все збирається і тому написав такий істеричний лист Єрусалимському Патріарху – адже це набагато більше, ніж просто вирішення української проблеми, – це скинення усіх папістських наростів, котрі створили та утвердили у Константинопольському Патріархаті як певні норми церковного життя. І це головна сутність зустрічі в Аммані.

Facebook

Попередній запис
Надання автокефалії не вирішить питання розколу в Україні, – предстоятель УПЦ
Наступний запис
Патріарх Сербський Іриней закликає провести Всеправославний собор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее