1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Зоря підтвердив, що Епіфаній брехав про «відсутність домовленостей» з Філаретом

Зоря підтвердив, що Епіфаній брехав про «відсутність домовленостей» з Філаретом

Спікер ПЦУ Євстратій Зоря в недавно опублікованому на YouTube-каналі інтерв’ю з Сонею Кошкіній, серед іншого, підтвердив, що домовленості Філарета і Епіфанія перед розпуском Київського патріархату дійсно існували.

За словами «ієрарха», Філарет дозволив собі відмовитися від «предстоятельства» в новоствореній ПЦУ тільки в обмін на те, що «він фактично буде керівником Церкви до смерті».

Крім того, Філарет висував Епіфанію ультиматуми, вимагаючи виконання домовленостей про розподіл керівних ролей в новоствореній церковній структурі.

«Це дослівні його слова: “Поки я живий, слухайте мене. Коли я помру – тоді робіть, що хочете”», – розповів Зоря.

При цьому, зі слів Зорі, Філарет завжди був упевнений, що «Київський патріархат тримається на його авторитеті та об’єднаний навколо нього, а митрополит Епіфаній не зможе ані об’єднати навколо себе Церкву, ані утримати її». І про те, що Епіфаній йому не рівня, Філарет нібито особисто говорив главі ПЦУ.

«Востаннє вони особисто спілкувалися перед Великоднем, коли митрополит приїхав його привітати, і після цього нормального спілкування не було, тому що патріарх вже в найперші дні квітня передав через одну людину остаточний ультиматум: або ви виконаєте все те, про що ми говорили, – що я патріарх і очолюю Церкву, або я буду діяти так, як вважаю за потрібне – вийду до людей, скажу, що вважаю за потрібне, і люди підуть за мною. Він говорив багатьом людям неодноразово: Епіфанія знесуть, підуть за патріархом», – повідомив спікер ПЦУ.

Нагадаємо, глава ПЦУ Епіфаній Думенко спростовував інформацію про те, що перед розпуском УПЦ КП і утворенням нової організації Філарет домігся обіцянки, що він сам буде продовжувати керувати розкольницьким зібранням.

Попередній запис
В Онишківцях освятили дзвони та куполи нового храму, збудованого замість захопленого ПЦУ
Наступний запис
Корпорація LETTERBOX FOR ORTHODOX

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее