1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Зоря пророкує виникнення автокефальної Церкви у Китаї

Зоря пророкує виникнення автокефальної Церкви у Китаї

Церкви зникають, коли зникають держави. Таку думку висловив в інтерв’ю Credo спікер Київського патріархату Євстратій (Зоря). З його слів, незалежна Церква може повноцінно існувати лише у незалежній державі, тому в Україні не було підстав для автокефалії, поки вона була частиною «московського імперського проекту».

«І саме тому митрополит Філарет, як тільки українська держава стала незалежною, одразу став на цей шлях, – зазначив Зоря, не коментуючи участь Філарета у виборах Предстоятеля РПЦ. – Да, не було держави – не було можливості мати автокефальну Церкву. Виникла незалежна держава – одразу виникли й підстави мати її. Власне, як це відбулося з Грузинською, Болгарською і Румунською Церквами.

На питання про те, як бути з такими країнами, як Білорусь, Молдова, Латвія, Казахстан, у котрих немає автокефалій, Зоря відповів, що ці приклади лише підтверджують правило.

«У тій же Латвії православні – це абсолютна меншість. Як там може виникнути помісна Церква автокефальна?», – зазначає Зоря, не згадуючи про ПАПЦ в абсолютно автокефальній Польщі, і додавши, що у майбутньому через зміни, котрі очікують на Російську Федерацію, у тому числі територіальними, на цих територіях виникнуть нові Церкви.    

«Як тільки московський патріарший центр заслабне, а він заслабне рано чи пізно в силу того, що заслабне кремлівський центр, по цих лініях і виникнуть нові помісні Церкви. І, на мою думку, це перспектива найближчих десятиліть, у тому числі, якщо реалізується один з можливих геополітичних сценаріїв, коли «Могутність китайська приростати буде Сибіром», я більш ніж впевнений, що з православних у Сибіру дуже швидко виникне навіть не автономна, а автокефальна Китайська Православна Церква», – передбачає спікер УПЦ КП.

Щодо, наприклад, існування 54 незалежних країн Африки у складі одного Олександрійського Патріархату або численних єпархій різних Церков на території США, то з інтерв’ю Зорі незрозуміло, як це можна пояснити, як і саме існування Константинопольського Патріархату протягом останніх 550 років.

Попередній запис
Президент Молдови впевнений, що Церква у його країні залишиться частиною РПЦ
Наступний запис
Митрополит Лука (Коваленко) попросив митрополита Симеона прокоментувати чутки про його вступ до ЄПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее