1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Зоря почав здогадуватись, що у межах автокефальних церков ставропігій не існує

Зоря почав здогадуватись, що у межах автокефальних церков ставропігій не існує

Спікер Київського патріархату Євстратій (Зоря) заявив, що Москва робить усе, щоб «посварити» Київ та Константинополь. Зокрема, йому не сподобалась інформація, озвучена рядом джерел, у тому числі митрополитом РПЦ Іларіоном (Алфєєвим), про те, що у Томосі від Фанару будуть прописані 20 ставропігій Константинополя.

Нагадаємо, «відновлення ставропігій, які існували тут завжди», було прописане і в комюніке  засідання Священного Синоду Константинопольського Патріархату 11 жовтня 2018 року.

«Так, в межах Київської митрополії існувала низка ставропігій, тобто церковних інституцій (монастирі, братства), які були вилучені з юрисдикції місцевого архієрея і вважалися підпорядкованими безпосередньо Вселенському Патріарху. Найбільш відома зі ставропігій – Печерська лавра. Однак, по-перше, ставропігії існували в митрополії, яка вся належала до Вселенського Патріархату. По-друге, київські митрополити все одно мали нагляд за ставропігіями – як екзархи Патріарха. Зараз Вселенський Патріархат має ставропігії, подібні до тих, що були у Київській митрополії – але всі вони знаходяться в межах самої Церкви Константинопольського Патріархату, а не в межах автокефальних Церков», – намагається логічно визначити те, що відбувається, спікер УПЦ КП.

Тому Зоря намагається переконати публіку, що на Фанарі кажуть про одну ставропігію – «представництво» Вселенського Патріарха в Україні, бо «не може одна держава мати в іншій 20 посольств». Всі інші варіанти розвитку подій пан Євстратій традиційно списує «рукою Москви».

Попередній запис
Філарет говорив про московський дух та майбутню церковну незалежність від Фанару
Наступний запис
За організацією «пікетів» під єпархіальними управліннями УПЦ стоять люди Порошенка та близькі до уніатського середовища діячі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее