1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. ЗМІ налякані перспективою розколу ПЦУ через Філарета

ЗМІ налякані перспективою розколу ПЦУ через Філарета

14 травня, з нагоди дня пам’яті священномученика Макарія, митрополита Київського, «почесний патріарх» ПЦУ Філарет Денисенко від імені неіснуючого Київського патріархату запрошує архієреїв нової церковної структури на «урочисте молитовне спілкування», повідомила на своєму Telegram-каналі співвласниця та шеф-редактор інтернет-видання «Лівий беріг» Соня Кошкіна. Журналістка розкритикувала активність Філарета. Те, що досі об’єднаний єпископат ПЦУ жодного разу не збирався і не служив разом, уваги ЗМІ не привертає.

«14 травня Українська Православна Церква Київського Патріархату відзначає пам’ять священномученика Макарія, митрополита Київського. Продовжуючи традицію, запрошую Вас взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія біля його святих мощів», – звернувся Філарет до ієрархів нової релігійної організації.

«14 травня – важливий для «почесного патріарха та всього Київського патріархату день. По-перше, св. Макарій вважався якби негласним покровителем КП. По-друге, його мощі зберігаються у Володимирському соборі (до недавнього часу – головний храм КП). По-третє, у далекому 1966-му Філарет був призначений екзархом саме 14 травня», – пояснила редактор.

Кошкіна звернула увагу своїх читачів, що «почесний патріарх» оформив запрошення на офіційному бланку Київського патріархату, котрого де-юре, як всіх запевняють, більше не існує.

«Робиться це – увага – на бланках Київського патріархату, нині не існуючого, Філарет особисто підписав папір про його розпуск – заради наступного вливання у лави ПЦУ», – написала она.

При цьому глава ПЦУ Епіфаній Думенко такого запрошення не отримав.

«Не те щоб Епіфаній сильно розчарувався, в нього на вівторок інші плани – візит на Донбас. Але, погодьтеся, ситуація ненормальна. Вона оголила конфлікт між Філаретом та Епіфанієм», – прокоментувала Кошкіна. 

Відсутність запрошення на важливу для неіснуючого Київського патріархату подію може свідчити про незадоволення «почесним патріархом» недавно створеної ПЦУ. Кошкіна нагадала, що і раніше Філарет демонстрував своє незадоволення новою релігійною організацією і навіть намагався скликати «помісний Собор», щоб переглянути її Статут.

«Кардинальні зміни Статуту (за версією Філарета, потрібно повернутись до аналогічного документу зразка КП) можуть спричинити відклик Томосу», – нагадала Кошкіна.

Попередній запис
Тисячі громад в Україні прагнуть до ПЦУ, – Епіфаній
Наступний запис
Філарет підтвердив, що Київський патріархат все ще існує

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее