1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Зміна назви – тест для УПЦ на «послух» державі, – Юраш

Зміна назви – тест для УПЦ на «послух» державі, – Юраш

У Мінкульті вважають виконання норм закону про перейменування релігійних організацій «тестом» для УПЦ на свідомий послух або непослух закону. Якщо частина організацій відмовиться міняти назву, уряд залишає за собою право прийняти рішення про перейменування на підставі своїх розпоряджень. Про це заявив керівник Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

Від того, чи погодиться священноначалля УПЦ виконувати норми закону № 5309, залежатиме, як зреагує на це українська держава, пригрозив чиновник.

«Це буде своєрідним тестом на те, наскільки керівництво УПЦ МП конструктивне і не зацікавлене у свідомому провокуванні конфліктності в суспільстві. Від дій керівництва Церкви залежатиме і те, як українська держава реагуватиме на абсолютне виконання норм закону або на свідомий непослух закону», – цитує Юраша «Урядовий кур’єр».

Він додав: «Якщо зміни в певний термін не будуть внесені, то статути втратять силу в тій частині, яка визначає назву організації, що відкриває можливості для держави вибрати назву. Тому, якщо частина організацій відмовиться, то рішення будуть прийматися, наприклад, на рівні урядових розпоряджень, з урахуванням невиконання норм закону».

«Стаття 12 доповнена нормою, яка зобов’язує релігійні організації (об’єднання), які входять у структуру або є частиною релігійної організації (об’єднання), керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, законодавчо визнаною країною-агресором і такою, що тимчасово окупувала частину її території, внести зміни в свій статут і зареєструвати їх. Така релігійна організація повинна у своїй назві вказати свою підлеглість, можна з додаванням слів “в Україні”. Перелік тих, хто підпадає під дію закону, є у вільному доступі на сайті Міністерства культури», – заявив глава департаменту.

У свою чергу, начальник відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій при Мінкультури Папаяні Іван нагадав, що релігійні організації повинні «привести свої назви у відповідність з прийнятими нормами»: «для релігійних громад строк – 9 місяців, для інших релігійних організацій і об’єднань – 4 місяці», – уточнив він.

Попередній запис
Ієрарх УПЦ розповів Конгресу США про гоніння на церкву в Україні
Наступний запис
Томос у ПЦУ можуть і відібрати?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее