1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Звернення Собору єпископів Чорногорсько-Приморської митрополії СПЦ

Звернення Собору єпископів Чорногорсько-Приморської митрополії СПЦ

Єпископський собор Чорногорсько-Приморської митрополії Сербської Православної Церкви закликав уряд Чорногорії негайно звільнити єпископа Іоаннікія та сімох священиків, взятих на три доби під варту під приводом порушення карантину. Про це повідомляє офіційний сайт митрополії.

У зверненні йдеться, що на свято на честь святого Василя Острозького щорічно збиралися тисячі віруючих. Однак «у цьому році люди зібралися спонтанно: спочатку в Острозькому монастирі, а потім в місті Нікшич з благословення самого святого Василя Острозького: їх не запрошували єпископ і духовенство».

Глава Чорногорської-Приморської митрополії митрополит Амфілохій і єпископ Іоаннікій також вирішили не проводити традиційний хресний хід в зв’язку з карантином. Однак було так багато людей, які не могли увійти в храм і стояли навколо церкви, що вони мимоволі вийшли на хресний хід.

Таким чином, «у духовенства не було альтернативи – ані перед Богом, ані перед віруючими. Священнослужителі вирішили залишитися з ними саме тому, що побоювалися, що без них віруючі потерпатимуть від жорстокого поводження».

«Це був гідний, мирний і духовний акт, в якому не було нічого світського або політичного. А після молитви прибула поліція, яка протягом всього епідемічного кризи використовує подвійні стандарти, і поставила себе на службу політичним та ідеологічним переслідувань Церкви», –  вважає єпископат.

Дії державних органів влади із затримання єпископа Іоаннікія і священиків, вибіркове застосування карантинних вимог ставлять під загрозу права Церкви, «тому вона не винуватиця, а жертва».

Єпископський собор Чорногорської митрополії вимагає негайно звільнити затриманих священиків на чолі з єпископом, оскільки «всім ясно, що їхнє утримання під вартою створює атмосферу переслідування, що держава демонструє неприховану силу, розпалює громадянське протистояння, порушує гідність вільного громадянина і віруючої людини».

Собор єпископів закликав усіх віруючих людей і всіх, кого ображає ця дія державної влади, – молитися Богу для примноження любові, примирення і збереження миру між братами, для зцілення від вірусів, особливо від вірусу ненависті до Бога і ненависті до брата, для звільнення неправомірно затриманих».

Фото orthodoxie.com

Попередній запис
В РПЦ відреагували на арешт єпископа Сербської Церкви у Чорногорії
Наступний запис
Уряд Чорногорії вивів війська через протести проти затримання єпископа СПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее