1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Звернення загальних зборів духовенства Вінницької, Тульчинської та Могилів-Подільської єпархій УПЦ до голів Вінницьких міської ради та обласної державної адміністрації

Звернення загальних зборів духовенства Вінницької, Тульчинської та Могилів-Подільської єпархій УПЦ до голів Вінницьких міської ради та обласної державної адміністрації

4 січня 2019 року у храмі на честь Стрітення Господнього м. Вінниці відбулось спільне зібрання духовенства Вінницької, Тульчинської та Могилів-Подільської єпархій УПЦ. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує Звернення зборів до Вінницького міського голови і голови Вінницької обласної ради.

Ми, канонічні правлячі єпископи, а також духовенство і чернецтво трьох єпархій Української Православної Церкви (УПЦ) Вінницької області, звертаємось до Вас з приводу останніх подій, які мають місце в житті нашої Церкви.

А саме, численні порушення прав релігійних громад нашої Церкви, розпалювання міжрелігійної ворожнечі, погрози і тиск на священнослужителів та прихожан храмів наших громад щодо переходу останніх до новоствореної неканонічної церкви (ПЦУ). В багатьох випадках в цьому приймають участь представники влади Вінницької області.

Вище вказані дії є неприпустимими не тільки з точки зору церковних канонів, а напряму суперечать Конституції України і законам, що прийняті на її виконання.

Так, ст. 35 Конституції України та  ст. 3, 5, 8 «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.1991 року в редакції, чинній на даний час чітко, однозначно та безапеляційно закріплено право релігійних громад вільно обирати своє підпорядкування, без жодного стороннього впливу, особливо з боку органів державної влади.

Просимо Вас забезпечити виконання підлеглими Вам органами та посадовими особами зазначених вище норм законодавства, недопустимість з їхнього боку незаконних дій (в тому числі тиску, агітацій, пропаганди, примусу і погроз) відносно членів релігійних громад УПЦ щодо їхнього переходу до новоствореної релігійної структури. А також просимо вжити заходів до посадових осіб, які порушують законодавство України по відношенню до нашої Церкви.

Зокрема, звертаємося до Вас сприяти реєстрації в державних органах, законно призначеного нового керуючого Вінницькою єпархією УПЦ архієпископа Варсонофія (Столяра), а також поверненню відбудованого зусиллями та коштами нашої Церкви Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці в користування Вінницької єпархії УПЦ, привласнених будівель єпархіального управління Вінницької єпархії УПЦ  (вул. Магістратська 162), іншого рухомого та нерухомого майна, церковних  коштів, установчих документів, печатки та особових справ священників.

З ПОВАГОЮ, правлячі єпископи Вінницької області

Митрополит Тульчинський і Брацлавський ІОНАФАН

Митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський АГАПІТ

Архієпископ Вінницький і Барський ВАРСОНОФІЙ

Попередній запис
На Волині “томос-тур” Порошенка супроводжується залученням адмінресурсу
Наступний запис
Сербський ієрарх: Патріарх Варфоломій знищує єдність Православної Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее