1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. За підтримки поліції й радикалів рейдери ПЦУ зняли замки на храмі в Мащі

За підтримки поліції й радикалів рейдери ПЦУ зняли замки на храмі в Мащі

29 листопада 2019 року, через три тижні після минулого нападу, рейдери ПЦУ вчергове зрізали замки на Свято-Іоанно-Богословському храмі в селі Маща Костопільського району Рівненської області. Про це повідомляє СПЖ.

За словами очевидців, все почалося з приїзду правоохоронців, які спочатку заїхали в місцеву школу й вже звідти направилися до сільської церкви.

«Представники поліції забрали зі школи водія шкільного автобуса Григорія Козлюка, – розповіла Ганна Ільницька. – У свій робочий час він взяв відповідний інструмент і зрізав замки на дверях храму, це бачили наші люди, які збіглися відстоювати свою церкву».

Щоб зломщикам ніхто не заважав, за процесом стежили правоохоронці й група приїжджих чоловіків, які погрожували літнім жінкам газовим балончиком. За повідомленням місцевих жителів, це були представники націоналістичного угруповання «Правий сектор» із Костополя.

«Я просив надати мені документи, які дозволяють поліції сприяти зрізанню замків на дверях церкви, на що правоохоронці автоматично відповідали: “Ми тут, щоб перешкодити бійці”, – зазначив протоієрей Данило Ільницький, настоятель церкви у селі Маща. – Насправді ніхто не бився і навіть не сперечався. Все сталося миттєво, за сценарієм: привезли, зрізали, сприяли».

Після того, як двері храму були розкриті, прихильники ПЦУ дозволили вірянам винести своє майно – подаровані ікони, ризи, які не були куплені за гроші громади.

«Наше село налічує всього 150 дворів, тут проживають не тільки православні християни, а є і представники протестантських деномінацій. Через церковний конфлікт православна громада розділилася: 65 відсотків – це віряни УПЦ, решта – прихильники новоствореної структури. Наша громада сьогодні, після дев’яти місяців неспокою, бо конфлікт з березня триває, вирішила залишити все як є. Хочуть – нехай беруть. Питання лише в тому, що їм церква не потрібна була раніше, не думаю, що зміниться щось і тепер», – каже отець Данило.

Нагадаємо, 9 листопада 2019 року близько 8:00 прихильники ПЦУ зрізали замки й захопили Іоанно-Богословський храм у селі Маща. Як пізніше розповіли очевидці подій, у захопленні взяли участь близько 20 немісцевих чоловіків, які представилися активістами Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Однак, коли віряни УПЦ зателефонували керівнику цього угруповання, той спростував участь ДУК ПС у захопленні храму. Через кілька годин, завдяки участі керівника відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській і Сарненській єпархіях УПЦ протоієрея Віктора Земляного, активістів, які утримували храм, вдалося умовити вирішувати конфлікт у судовому порядку. У підсумку храм закрили, причому обидві громади, УПЦ і ПЦУ, повісили на двері свої замки.

Попередній запис
Митрополит Лука (Коваленко) прокоментував затримання священика єпархії
Наступний запис
Біля Почаївської лаври влаштували агітацію за Різдво 25 грудня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее