1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. За підтримки «духовенства» УПЦ КП і УАПЦ і Верховної Ради України, Президент просить у Варфоломія автокефалії

За підтримки «духовенства» УПЦ КП і УАПЦ і Верховної Ради України, Президент просить у Варфоломія автокефалії

17 квітня поточного року в ході зустрічі з лідерами парламентських фракцій Петро Порошенко завив, що після рішення у Верховній Раді, він має намір просити у Константинопольського патріарха Варфоломія Томос для української помісної автокефальної церкви. Про це повідомляє РБК-Україна.

«Україна як незалежна держава не просто має право, а просто зобов’язана цю церкву створити. Я як президент прийняв рішення звернутися до Вселенського Патріарха з проханням про надання Томосу української помісної автокефальної церкви і просив би вас, шановні колеги, щоб і парламент підтримав це звернення. І зробив це якомога швидше», – мовиться у зверненні Президента.

З надією про те, що це рішення може бути прийнято до 1030-річчя Хрещення Русі 28 липня 2018 року, гарант також заявив, що має згоду на створення помісної церкви єпархіальних єпископів УПЦ КП і УАПЦ, і продемонстрував документ з відповідними підписами.

Варто нагадати, що представники Константинопольського патріархату не раз повідомляли, що надання автокефалії УПЦ можливе лише за згодою Церкви-Матері, якою для УПЦ є Російська Православна Церква.

При цьому прес-центр «Київського патріархату» жваво відреагував на президентське заяву: «В Українській Православній Церкві Київського Патріархату одностайно підтримують всі зусилля, спрямовані на визнання автокефалії Православної Церкви в Україні Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм і Константинопольською Матір’ю-Церквою, а також на подолання існуючого церковного розділення, утвердження єдиної Помісної Православної Церкви. Зокрема, Київський Патріархат високо цінує підтримку і активне сприяння з боку Президента України Петра Порошенка, плодом яких є підсумки переговорів у Вселенській Патріархії».

Не відкриваючи джерел, прихильники УПЦ КП також заявили, що процес уже почався. «Наскільки нам відомо, зараз, як ніколи раніше, є всі підстави очікувати позитивного рішення Вселенського Патріарха. Однак очевидно, що противники не чекатимуть, склавши руки, і прийматимуть всіх засобів для того, щоб не допустити проголошення Томосу про автокефалію. Тому на даний момент ми не можемо повідомити більше деталей процесу, який почався», – йдеться в заяві.

Попередній запис
Чоловіка, який вкрав пожертви в монастирі УПЦ на Закарпатті зловили в лісі
Наступний запис
Данилевич: Засідання Порошенка у ВРУ для розгляду питання створення ЄУПЦ – те ж саме, що засідання Митрополита Онуфрія із Синодом задля вступу України в НАТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее