1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. За безпекою Всеукраїнської хресної ходи стежить новостворена координаційна рада

За безпекою Всеукраїнської хресної ходи стежить новостворена координаційна рада

За підсумками зустрічі в Міністерстві внутрішніх справ України було вирішено створити координаційну раду, яка буде стежити за безпекою під час Всеукраїнської хресної ходи за мир в Україні.

До координаційної ради увійдуть представники правоохоронних органів: МВС, поліції, Нацгвардії, СБУ, прокуратури, а також УПЦ, громадських та патріотичних організацій.

За словами голови Служби безпеки України Василя Грицака, правоохоронці виробили свою консолідовану позицію з проведення заходів для забезпечення безпеки Хресної ходи. Він наголосив, що «немає жодних претензій до віруючих. Ми поважаємо їх вибір».

Нагадаємо, раніше Голова СБУ вже зазначав, що віряни УПЦ мають безперечне право на вільне віросповідання. При цьому Василь Грицак підкреслив, що провокації під час хресної ходи можуть бути використані силами, які прагнуть до подальшої дестабілізації ситуації в Україні. «Я розраховую на розуміння патріотичних сил і на підтримку, а також на консолідовану позицію», — зазначив він.

Один з представників націонал-патріотичних рухів Тарас Мацюк зокрема зауважив, що «нікому не вигідно, щоб були якісь провокації, принаймні, тим, хто живе на території України, і вважає себе патріотом». Також він додав, що «серед віруючих людей, які відвідують Українську Православну Церкву Московського Патріархату дуже багато патріотів України. Я кажу з власного досвіду. Дуже багато хлопців, які відвідують цю Церкву – захищають цілісність нашої країни на сході України». Він також закликав усіх присутніх до співпраці та допомоги один одному.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ вже зазначав, що у Хресній ході брали участь бійці 95-ї окремої аеромобільної бригади, які пройшли територією Житомирської єпархії.

Глава Національної поліції України Хатія Деканоідзе запевнила, що завданням усіх правоохоронців є забезпечення безпеки учасників ходи: «Ситуація у нас неспокійна і ми не виключаємо, що хтось буде використовувати цю ситуацію для провокації. Ми повинні розуміти, що будь-яка ситуація може бути використана нашими ворогами. Я хочу попросити всіх бути відповідальними. Щоб громадськість та духовенство не допустили провокацій  в нашій столиці».

Варто нагадати, що в УПЦ неодноразово підкреслювали, що «Хресний хід – це перш за все молитва». Священноначаля УПЦ зверталося до учасників хресної ходи з проханням не піддаватися на будь-які провокації. З закликом до вірних виступив і Священний Синод УПЦ, що відбувся 20 липня 2016 року. Було наголошено про недопустимість використання під час Всеукраїнського хресного ходу будь-яких політичних гасел та атрибутики.

Тож можна з впевненістю заявити, що всі можливі провокації виходитимуть від агресивно налаштованих до Української Православної Церкви представників радикальних націонал-патріотичних та військових угрупувань, які неодноразово публічно погрожували зірвати Хресну ходу та зчинити розправу над вірянами.

Попередній запис
Шлях України на Голгофу
Наступний запис
Хресної ходи за мир в Борисполі не буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее