1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Заяви Фанару канонічно нікчемні, – ієрарх УПЦ

Заяви Фанару канонічно нікчемні, – ієрарх УПЦ

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент (Вечеря) повідомив в інтерв’ю грецькому виданню orthodoxia.info, що духовенство та віряни Української Православної Церкви заявляють про свою готовність не піддаватися на провокації і жити так, як жили століттями до цього. Про це повідомляє Спілка православних журналістів.

Владика Климент зазначив, що, поки УПЦ не отримала ніяких офіційних пояснень з боку Вселенської Патріархії, усі її заяви щодо України є канонічно нікчемними.

«Більш того, це не тільки означає їхню нелегітимність, але і канонічну відповідальність щодо порушення церковної дисципліни тими єпископами Фанару, які в цій афері замішані», – уточнив ієрарх.

Владика нагадав, що призначення Константинопольських екзархів в Україну також не узгоджувалося з канонічною Церквою.

«Ні вони [екзархи Фанару], ні їхній Патріарх попередньо не погоджували свій візит і місію з канонічним єпископом Києва і не представили навіть мінімальних офіційних пояснень у прийнятій для церковного діловодства формі, на підставі чого вони роблять такі сумнівні в канонічному сенсі дії. Природно, їх візит викликав протест у нашої Церкви», – підкреслив глава прес-служби УПЦ.

Також він додав, що єдиний документ, в якому задекларовані плани Фанару по Україні, – це невеликий текст комюніке, написаний так, «щоб ніхто не зрозумів суті самих рішень Синоду».

За словами ієрарха, Українська Православна Церква століттями жила в канонічній ситуації, зрозумілій всьому православному світу, а зараз «ми дізнаємося, що наша Церква скасована шляхом відміни документа 300-річної давності».

«З нашим Предстоятелем в любові і однодумності здійснювали богослужіння єпископи всіх Помісних Церков, – нагадав архієпископ. – Патріарх Варфоломій через митрополита Галльського Еммануїла передав особисте привітання Блаженнішому Митрополиту Онуфрію з обранням його Митрополитом Київським і всієї України. І одного ранку мільйони вірян Української Православної Церкви прокинулися і з подивом дізналися, що їх Церкву скасували. Це якийсь сюрреалізм».

Владика Климент підкреслив, що Вселенський Патріарх обговорює церковну ситуацію в Україні з ким-завгодно, але не з канонічною Церквою, ігноруючи прохання про скликання Всеправославного Собору для обговорення створеної ним ситуації і залишаючи без відповіді питання про те, на підставі яких канонів він втручається в життя іншої автокефальної Церкви.

«Він [Патріарх Варфоломій, – ред.] спілкується з президентом, з главою парламенту, який не є православним, – додав ієрарх. – Він спілкується з розкольниками. Але від цього Патріарха ні слова підтримки не почула багатомільйонна паства канонічної Церкви, яка свою вірність Православ’ю десятиліттями підтверджувала стійкістю у випробуваннях розколу і гоніння всередині держави».

Попередній запис
Від початку перемовини по Томосу велися від Адміністрації Президента, – УАПЦ
Наступний запис
У Болгарській Православній Церкві почали розглядати рішення Константинополя по Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее