1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Заява Єпископського Собору Сербської Православної Церкви у Чорногорії

Заява Єпископського Собору Сербської Православної Церкви у Чорногорії

Брати та сестри, громадяни Чорногорії, дорогі друзі,

Це друга Свята Трійця, котру ми проводимо у нашій державі Чорногорія, побоюючись, що уряд виконає свої заяви про відчуження святинь і передачу церковних справ і Церкви під державне управління. Таким чином, церковні канони і Конституція цієї країни, а також міжнародне право, найбільш прямо та жорстоко порушуються в однаковому ступені. Ось чому сьогодні ми перед усією вітчизняною та міжнародною спільнотою здіймаємо голос як громадян та віруючих людей.

Вже рік, як ми дали клятву захищати Православні святині, і півроку, як ми намагаємось обговорювати із владою зміну неконституційного і дискримінаційного Закону про свободу релігії або переконань і правовий статус релігійних громад. Наша людська та громадянська совість та християнська відповідальність, а також міжнародні інститути, запросили нас до цієї розмови. Протягом півроку ми слухали усні заяви державних органів, і що ми насправді маємо? В нас є затягування обговорення цієї теми, з одного боку, і очевидна реалізація цього неконституційного закону, з іншого! Фактично, цей уряд продовжує дії комуністичної влади Чорногорії, котрі вбили митрополита Іоаннікія та понад сто православних священиків.

Останні події однозначно говорять нам про те, що уряд Чорногорії відмовився від діалогу. Минув місяць з того часу, як ми очікуємо відповіді прем’єр-міністра Марковича на лист митрополита Амфілохія про продовження діалогу і переговорів відразу після пом’якшення вимог епідеміологічного характеру. Ми не отримали його до сьогоднішнього дня! Заява Блажа Шарановича, директора Управління власності від 6 червня цього року, ясно говорить нам про те, що держава – ігноруючи діалог і переговори – починає застосовувати дискримінаційний закон! Застосовуються положення закону, оцінені експертами як неконституційні і дискримінаційні, як образи людського розуму, які грубо порушують основні права людини. Ми очікували, що державні органи будуть утримуватися від будь-яких дій, пов’язаних із застосуванням цього закону – до  завершення переговорів. Але не тільки це не було зроблено, а й своїми односторонніми діями державні органи підтвердили, що вони не підтримують переговори і угоди, за які, як стверджується, вони виступали перед внутрішньою і міжнародною громадськістю.

Крім того, в ці дні уряд Чорногорії заарештовує і висилає священиків і віруючих Сербської Православної Церкви – не роблячи відмінностей між єпископами, священиками і мирянами, – але здійснюючи безпрецедентне дискримінаційне розрізнення церкви та інших громадських організацій у Чорногорії. Існує помітне дискримінаційне ставлення державних органів до релігійних обрядів в храмах і до різних зборів на вулицях чорногорських міст, політичних мітингів (як на державні свята, так і на мирних цивільних демонстраціях), у торгових центрах, дискотеках, будівельних майданчиках, державних органах (досить подивитися на юрби в установах, які в наші дні видають особисті документи). Але тільки православні єпископи, священики і віруючі позбавлені можливості користуватися своїми правами! Протягом офіційної тривалості епідемії хвороби COVID-19 в Чорногорії заходи в галузі охорони здоров’я застосовувалися вибірково і були негативно і репресивно спрямовані тільки на наші релігійні обряди. У зв’язку з цим арештовувалися митрополит Амфілохій, єпископ Іоаннікій та інші наші священики, і ось тепер ми бачимо вигнання священиків – вперше в історії Чорногорії! В основі всього цього лежить безглузде і анахронічне прагнення правлячих структур до того, щоб світське, багатоконфесійна і громадянське держава на початку XXI століття побудувало свою власну «державну» церкву!..

Ми зобов’язані інформувати міжнародні інститути про пряму дискримінацію і застосування подвійних стандартів у Чорногорії і про свідчення того, що в цій країні закон не однаковий для всіх. На додаток до великої жертви і благодійності, яку чорногорські лікарі демонструють в лікарнях і клініках, де ми, як Церква, допомагали їм молитвою і матеріально. Органи охорони здоров’я сприймаються як заходи проти Церкви, а не проти зловісного вірусу. Очевидно, що уряд використовує вірус для підтвердження свого ще більш небезпечного вірусу – любові до влади, а також приватизації не тільки держави, а й церковної власності.

Немає ніяких причин, за якими ми могли б очікувати доброзичливого ставлення нинішнього режиму до Церкви. Адже вони довели і продемонстрували це в наші дні, в тому числі рішенням продати древню млин Свято-Троїцького монастиря у Плєвлі. За допомогою своїх дискримінаційних дій уряд також сприяє релігійної нетерпимості і ворожнечі в районах, де православні становлять меншість місцевого населення. Давайте просто згадаємо події на Сваче, зняття хреста в Мартинович під Гусіном з місця, де залишки церкви були знищені фашистами в 1941 році, або вчорашній безпрецедентний знесення гуртожитку монастиря св. Василя Острозького при ганебній участі Спеціального антитерористичного підрозділу. Сила держави проявляється не силою зброї і насильства по відношенню до його власних громадян, а впорядкованими, вільними і непідкупними інститутами і верховенством права для всіх в рівній мірі.

І тепер, перш за все, відроджуючи любов до справедливості, ми оголошуємо, що ми продовжуємо наш протест проти несправедливості мирними і молитовними богослужіннями. Літії, Хресні Ходи почнуться у всіх храмах чорногорських міст зі Дня Всіх Святих 14 червня цього року, на тих же вулицях, де ми могли побачити інші масові зібрання в ці дні – протести, державні свята і звичайні прогулянки громадян, які, слава Богу, це більше, ніж будь-який рахунок. Ми постараємося, як і раніше, дотримуватися юридичні норми про громадські зібрання при організації хресних ходів. Наші служби спрямовані на досягнення чотирьох цілей: миру, любові, справедливості і братнього примирення! І ми досягнемо цієї мети з Божою поміччю.

Ми закликаємо представників уряду Чорногорії і парламентської більшості – тих, хто запропонував і проголосував за цю неконституційну несправедливість, а також тих, хто явно має намір застосовувати його силою, щоб осоромитися, відмовитися від своєї злості і заявити про правовий порядок. Ми будуємо разом, у злагоді, поважаючи Конституцію і Божу справедливість. Ми закликаємо їх до братської гармонії і примирення, до зцілення від ненависті, але в той же час, священики і монахи Сербської Православної Церкви в Чорногорії, ми говоримо, підтверджуючи національну клятву: НЕ ВІДДАМО СВЯТИНІ!

Подгориця, 11 червня 2020 року

Чорногорсько-Приморська_митрополія

Телеграм-канал «Сербія: Пряма лінія»

Попередній запис
Генконсул України у Стамбулі радий, що брав участь в отриманні Томосу
Наступний запис
Чорногорія: український сценарій?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее