1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Заява ПЦУ є політично заангажованою, – прес-служба УПЦ КП

Заява ПЦУ є політично заангажованою, – прес-служба УПЦ КП

На сайті Київського патріархату опублікована підсумкова заява з приводу скандальної інформації про наявність провадження проти екс-президента Петра Порошенка, екс-міністра культури Євгена Нищука та очільника ПЦУ Епіфанія Думенка. У заяві прес-служба УПЦ КП пояснює, що цією дією прихильники Філарета не заперечують існування ПЦУ, а борються за відновлення своєї церковної структури та право релігійної свободи.

«Предстоятель УПЦ КП Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет не звертався до правоохоронних органів у справі, про яку йдеться, та не був її ініціатором. Це зробили віряни, права яких порушені. Патріарх Філарет не виступав проти існування Православної Церкви України, але він проти залежності цієї Церкви від Константинопольського Патріархату. Патріарх Філарет не виступав проти Томосу як такого, але він проти залежності ПЦУ від Константинопольського Патріархату, яка прописана в тексті Томосу. Документ не відповідає Томосам і статусу автокефальних Церков. Патріарх Філарет бореться із незаконним зняттям з реєстрації Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка відбулася 30 січня 2019 року в часи президентства Петра Порошенка. Вибирати релігійну організацію – право вірян в демократичній державі. Саме Патріарх Філарет найбільше зробив для того, щоб православні України отримали Томос про автокефалію…

Метою кримінального провадження є захист порушеного права на свободу совісті вірян і духовенства Київського Патріархату, а не припинення діяльності ПЦУ. Київський Патріархат, на Помісному соборі 20 червня 2019 року, прийняв рішення про вихід із процесу приєднання до Київської Митрополії ПЦУ та має юридичне й канонічне право на окреме існування. Київський Патріархат проти т.зв. ліквідаційної комісії ПЦУ, яку утворили 27 липня 2019 року. Вона є незаконною, бо є прямим втручанням у справи іншої Церкви – УПЦ КП – та не має до Київського Патріархату жодного відношення», – йдеться у заяві.

Оскільки, як кажуть в УПЦ КП, після відходу Порошенка з посади Президента ситуація не змінилась, вони продовжують свої дії. З їхніх слів, остання заява ПЦУ свідчить, що «вона, на жаль, заангажована до піар-кампанії Петра Порошенка та авторитет Церкви використовується виключно з політичною метою».

Попередній запис
Суд над духовенством в Чорногорії перенесли
Наступний запис
У Філарета відзначатимуть річницю відновлення УПЦ КП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее