1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Замість автокефалії отримали підпорядкування Константинополю, – експерт

Замість автокефалії отримали підпорядкування Константинополю, – експерт

Замість автокефалії з Томосом вийшло підпорядкування Константинопольській Церкві. Про це повідомив директор Українського інституту аналізу й менеджменту політики, експерт Руслан Бортник, передає «Перший Козацький». Політолог констатував, що Україні ані автокефалії, ані Томосу насправді не надали, але лише сказали, що початий цей процес, котрий може тривати невизначений час.

«Все, що зробив Константинополь, – визнав свою ставропігію, тобто своє право власності на всі церковні споруди, будь то Київського патріархату, Московського або Автокефальної церкви», – зазначив Бортник.

На думку політолога, жодного соціального змісту в знятті анафеми з Філарета й Макарія не було, «оскільки, по великому рахунку, вони й так не визнавались прихильниками УПЦ КП та УАПЦ». Водночас «визнання канонічності» дій священиків геть не має такого наслідку, як визнання структур цих організацій, і фактично Філарета позбавили навіть самозванного патріаршого сану.

«Ми 700 років були з Константинополем, 300 років з Москвою і що, знов ми отримаємо ситуацію, при котрій половина населення буде в УПЦ, половина буде під Константинополем? Де ж тоді питання Помісної Церкви? чи буде вона взагалі? Я дуже сумніваюсь, що Константинополь дозволить появитись у Києві новому патріарху. Швидше за все, йдеться про ту чи іншу форму автономії чи екзархії, підконтрольної Константинополю», – повідомив експерт, додавши, що Президент і політики вже намагаються «продати» цю ситуацію як велику перемогу через наближення виборів.

Попередній запис
«Всі ієрархи-патріоти підуть на собор», – Парубій
Наступний запис
«Сором для християнства» та «Томос очистить УГКЦ від порушників», – президент УКУ Борис Гудзяк дав інтерв’ю про ЄПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.