1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Задубрівка: рік молитовного стояння

Задубрівка: рік молитовного стояння

15 лютого 2019 року парафія храму на честь Архістратига Божого Михаїла села Задубрівка Заставнівського району Чернівецької області почала молитовне стояння на захист прав віруючих УПЦ. Як зараз живуть прихожани, розповів СПЖ настоятель православного храму Задубрівка протоієрей Леонід Делікатний.

«У нас не просто річниця стояння у вірі, – зазначив протоієрей Леонід. – 2 лютого 1990 року в Задубрівці відновили молитовну громаду, в цьому році ми відзначаємо 30 років, ювілей громади. А 3 лютого – річниця наших зборів, коли парафіяни храму одноголосно проголосували за вірність УПЦ».

Отець Леонід нагадав, що у травні 2019 року активісти ПЦУ на основі протоколу зборів територіальної громади незаконно перереєстрували Свято-Михайлівський храм в ПЦУ, і православна громада стала «віртуальною», неіснуючою для держави.

Спочатку віруючі УПЦ погодилися, щоб розкольники звершували свої «богослужіння» на території церкви. Але оскільки активісти ПЦУ організовували зіткнення, провокували і ображали членів спільноти, то з 14 квітня 2019 року вхід на територію храму для них закрили.

На жаль віруючих, провокації на цьому не закінчилися. Активісти ПЦУ влаштувалися на дорозі до Свято-Михайлівської церкви і продовжили провокувати на конфлікт і принижувати православних, всіляко заважаючи їм потрапити на територію храму, чи вийти звідти. У вересні 2019 року прихожанину Свято-Михайлівської церкви зламали ребро.

«Ми спеціально робимо фотографії щонеділі, і бачимо, що нас завжди більше в церкві. Їх приходить 40-45 осіб, на річницю активістів, 27 січня, зібралося 62 людини, а у нас в храмі стояло близько 100 чоловік. Тобто, навіть з гостями, членів ПЦУ все одно набагато менше», – розповів отець Леонід.

Він зазначив, що активіст Анатолій Лещук, на якого перереєстрували громаду, на «служби» ПЦУ майже не з’являється, як і глава сільради Віталій Гончарук, активно лобіював інтереси розкольників.

«Коли наші віруючі йдуть, хтось обов’язково щось скаже, крикне, образить, – поділився настоятель. – “Священик” ПЦУ в проповідях наполегливо говорить своїй пастві, що це, мовляв, «їх церква», скоро прийде літо буде жарко, потрібно щось думати… А коли вони провокують, нишком посміхається, і все. Не заспокоює ніколи. Така натура, людей стравити. А потім на камеру розповідає про любов».

На даний момент, за словами священика, кожного недільного ранку поліція перекриває рух на підходах до храму. Це грає як позитивну, так і негативну роль: поліція частково розмежовує представників УПЦ і ПЦУ, але багато віруючих через фізичний стан не можуть пішки дістатися до храму.

«Люди моляться. Є, звичайно, і втома через моральний тиск, – розповідає протоієрей Леонід. – Але добре те, що з 3 лютого наша релігійна громада згуртувалася, стала справжньою родиною. І як у будь-якій сім’ї у нас є спільні радощі, загальні прикрощі. Ми разом спілкуємося. Я вважаю, що це дуже важливо. Ми живемо дружно, як першохристиянська громада, ми все зріднилися між собою».

Віруючі намагаються відстояти свої права в суді, але Верховний суд України відхилив позов громади, бо її тепер не існує в реєстрі релігійних організацій. У зв’язку з цим настоятель храму Задубрівка від свого імені подав звернення до Цивільного суду, попереднє засідання якого відбудеться 18 лютого цього року.

Крім того, члени УПЦ подали документи для кримінального провадження у підробці протоколів засідання територіальної громади. На підставі цих протоколів громаду перереєстрували в ПЦУ. Але поліція відтягує розгляд, незважаючи на те, що у списку учасників зборів значаться жителі, що знаходяться за кордоном, а підписи тих, хто проголосував, відсутні.

«Тому тільки на милість Божу сподіваємося. Крім Бога нам ніхто не допоможе», – резюмував отець Леонід.

Попередній запис
Епіфаній розповідав Послу Греції, як УПЦ «втрачає підтримку народу»
Наступний запис
Громада УПЦ в Четвертні: Після жахів захоплення ми надто цінуємо літургію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее