1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Жоден Патріархат сам по собі автокефалію не надає, – митрополит Антоній

Жоден Патріархат сам по собі автокефалію не надає, – митрополит Антоній

У Церкві поки немає загальноприйнятих документів, у котрих була б прописана процедура надання автокефалії. Про це заявив керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) в інтерв’ю «Православной жизни», повідомляє Спілка православних журналістів. Однак є один, важливий принцип, за яким автокефалія є визнаною.

«Головним принципом рішення цього найважливішого питання (надання автокефалії – ред.) є консенсус усіх автокефальних Церков, – сказав митрополит Антоній. – Це означає, що сьогодні жоден Патріархат не може сам по собі надати автокефалію будь-якій Церкві. Православна Церква – єдина, а це значить, всі найбільш значущі питання, у тому числі і надання статусу автокефалії, вирішуються всіма Помісними Церквами спільно. Тобто Архієрейський Собор Автономної Церкви або Екзархату ухвалює відповідне рішення про бажання автокефального устрою та згодом звертається з цим проханням до Церкви-Матері, тобто до тієї Церкви, в юрисдикції котрої на даний час перебуває церковна структура, котра бажає автокефалії. Потім, після отримання згоди Церкви-Матері і всіх Помісних Православних Церков, оголошується автокефальний статус такої Церкви».

Сьогодні ж проблема автокефалії в Україні просувається політичними діячами, котрі не хочуть або не здатні зрозуміти принцип влаштування Церкви, задачі котрої – Єдність та Місія.

Зокрема, зазначимо, що цими днями глава українського МЗС Павло Клімкін, відомство котрого вже було залученим до «автокефальних» переговорів, у своїй колонці на «Українській правді» заявив, що автокефалія Церкви – мрія українського народу, котра може зменшити «залежність від колонізатора» та об’єднати розколоте Православ’я в Україні, не уточнюючи, у який спосіб воно перетерпіло розкол. Водночас з завіряннями про те, що автокефалію багато хто неправильно сприймає як дію, скеровану проти УПЦ, Міністр іноземних справ повторив ряд антицерковних, не відповідних до дійсності звинувачень у бік Церкви в Україні, наголошуючи, по факту, на тому, що у церковні справи може втручатись влада.

Попередній запис
Нардеп Ірина Фріз побачила «повстання попів проти української влади»
Наступний запис
Євстратій Зоря повідомив про візити делегації Вселенського Патріархату до Помісних Церков щодо «українського питання»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее