1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Епіфаній наніс удар Михаїлу… За те, що відсвяткував Різдво за новим стилем

Епіфаній наніс удар Михаїлу… За те, що відсвяткував Різдво за новим стилем

Про те, як Епіфаній зі своїм оточенням брутально та публічно випоров авторитетного Михайла Зінкевича, соромно згадувати. Удар нижче поясу. Зроблений зразу після того, як Михаїл привітав Епіфанія з днем народження, пише сторінка прихильників УПЦ КП За українську церкву.

Нагадаємо, що 4 лютого на засіданні синоду ПЦУ-СЦУ, де головував Епіфаній, було прийнято рішення: «засудити самовільне, одноосібне рішення преосвященного Михаїла, митрополита Луцького і Волинського, про внесення змін до церковного календаря, яке є порушенням канонічного порядку, зокрема, 34 апостольського правила».

Епіфаній підготував Михаїлу провокацію, той купився і потрапив у пастку.

Рішення було прийнято у відверто хамський спосіб – митрополита  Михаїла навіть не запросили на синод для розгляду його питання. Засудили заочно. Навіть не розпитавши, що і як?

Важливо нагадати, що митрополит Михаїл один із найбільш поважних ієрархів ПЦУ-СЦУ. Він розбудував і керує потужною Волинською єпархією, постійно та реально матеріально допомагає бідним східним єпархіям. Чого в ПЦУ-СЦУ не робить жоден архієрей із багатих західних. Про владику Михаїла не можна сказати, що прийшов на все готове, як про митрополита Епіфанія. Михаїл справді розбудував єпархію, підніс на високий рівень.

Але успіхи владики Михаїла в пастирській діяльності, мабуть, мало хвилювали Епіфаніївських синодалів. Вони його, як школяра, поставили в куток, налякавши апостольськими правилами, звинувативши в їх порушенні.

Чому так сталося? Причин для цього щонайменше дві.

Перша. Епіфаній за рік керування так і не здобув авторитет серед архієреїв і духовенства. Не допомогла галаслива добре оплачувана штабом Порошенка кампанія з його піар-розкрутки. Важко з Епіфанія ліпити кулю…

Насправді, Епіфаній сам, сліпо виконуючи вказівки зі Стамбулу, будь-які побажання турецького грека – патріарха Варфоломія, готувався перейти на новий стиль. Але боявся. Намір керівника ПЦУ підтримали й наближені до нього єпископи, зокрема, в Черкасах, Житомирі та інших єпархіях.

Але тут почалося велике незадоволення цим кроком серед православних віруючих. Епіфаній побачив загрозу для себе, а отже, вирішив зробити те, що називається, «перевести стрілки» на Михаїла.

Це, до речі, традиційна тактика боязливого Епіфанія – спровокувати ситуацію, подивитися на розвиток, і якщо щось йде не так, то ховатися в кущі і звинувачувати в усьому інших.

Друге. Митрополит Михаїл був на установчому соборі ПЦУ-СЦУ 15 грудня 2018 року реальним конкурентом Епіфанія. За нього мали намір віддати свої голоси значна більшість архієреїв. Лише чітка та незламна позиція, жертовність патріарха Філарета дали можливість саме Епіфанію Думенку посісти крісло предстоятеля ПЦУ-СЦУ. Хоча питання реальної легітимності його, як предстоятеля, лишається сумнівним і по сьогодні.

Епіфаній і зараз боїться Михаїла, як потужного керівника найбільшої єпархії ПЦУ-СЦУ. Як вельми злопам‘ятна людина, він ніколи не пробачить Михаїлу його амбіції, лідерські здібності та організаційні таланти. Саме тому Епіфаній не увів в члени синоду митрополита Михаїла. Хоча він має на це реальне право. Саме коаліція Епіфанія постійно поширює плітки «про сумнівне, майже чекістське минуле» митрополита Михаїла та ніби то про його родичів «генералів ФСБ».

Цікаво, що «рішителем» долі календарного питання та, відповідно, оцінки вчинку владики Михаїла синодали призначили найбільш кон’юнктурного протоієрея ПЦУ-СЦУ, ректора КПБА Олександра Трофимлюка. Саме з нього розпочався розрив між патріархом Філаретом і митрополитом Епіфанієм.

Саме протоієрей Трофимлюк перший порушив канони, переставши поминати правлячого архієрея – патріарха Філарета, за що був заборонений у служінні. Нині він в руках Епіфанія зручний засіб для виконання будь-яких брудних забаганок. Зокрема, навіть антизаконних. Таких, як виключення з КПБА та залякування студентів, які симпатизують патріархові.

Система управління Епіфанієм грецькою митрополією Константинопольського патріархату стає все очевиднішою: 1. Вірно служити Стамбулу та тамтешньому патріарху Варфоломію; 2. Виконувати вказівки зі штабу партії Порошенка, «смотрящих Андрія Мацоли та Ростислава Павленка»; 3. Оточувати себе безпринципними, аморальними та грошолюбними людьми, готовими на все заради земних амбіцій.

І у всіх власних негараздах і провалах звинувачувати інших.

Попередній запис
Філарет: Епіфанію потрібний не я, а моє майно
Наступний запис
«Спеціаліст з расової теорії», – релігієзнавець Миколай Мітрохін поспілкувався з «митрополитом» ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее