1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Епіфаній вперто називає свою структуру УПЦ та в усьому звинувачує Москву

Епіфаній вперто називає свою структуру УПЦ та в усьому звинувачує Москву

Незважаючи на те, що визнання новоствореної української Церкви з боку Помісних Православних Церков досі немає, «предстоятель» ПЦУ Епіфаній Думенко налаштований оптимістично. Про це він розповів в інтерв’ю ВВС News Україна.

«Але, на жаль, Москва докладає дуже багато сил для того, щоб цього не сталося, – повідомив Епіфаній. – Вони обробляють фактично кожного архієрея тієї чи іншої Помісної Православної Церкви, переконують у тому, що УПЦ (ПЦУ, – ред.) не має майбутнього, збирають різні історичні факти, лякають ієрархів інших Церков, щоб вони не долучалися до процесу визнання автокефалії Української православної церкви. І ми зараз бачимо шалену протидію на міжнародному рівні щодо визнання нашої автокефалії».

При цьому глава ПЦУ вважає, що загроза єдності православного світу йде саме з Москви.

«Ми всі повинні співпрацювати в дусі християнського смирення і любові, а з боку Москви зараз цього у православному світі немає, вона протидіє практично всім, Москва руйнує єдність!» – заявив Епіфаній.

Проте він переконаний, що протягом кількох місяців кілька Помісних Церков все-таки визнають ПЦУ: «В березні має відбутися засідання архієрейського собору Елладської Церкви, ми почуємо їхню відповідь, і тоді будемо бачити, як нам діяти в майбутньому».

За його словами, ПЦУ не просто чекає визнання, але і проводить переговори в непублічній площині, доносячи «правду» і розвіюючи «міфи», а також звертається «в певних питаннях в МЗС, вони дають нам поради, рекомендації».

«Ми намагаємося доносити і нашу точку зору: чому ми маємо право (на автокефалію, – ред.), ким ми є в Україні, що ми не захоплюємо храми, – уточнив глава ПЦУ. – Бо основним аргументом Москви є те, що новостворена “так звана церква” захоплює храми “канонічної УПЦ”, яка насправді такою не є, це – складова РПЦ. Ми розвіюємо на міжнародному рівні ті міфи, які зараз пропагує серед православних РПЦ».

Дії Руської Православної Церкви, на думку «митрополита Київського», обумовлені тим, що «вони де-факто є найбільшими і хочуть стати і де-юре першими». При цьому він зазначив, що в РПЦ зараз більше архієрів, ніж у всіх інших православних церквах.

«Але зараз, якщо Українська Церква повністю відійде від РПЦ, то Руська Церква скоротиться наполовину. Тому всі мрії, які вони досі будували на базі “руського міра”, що вони будуть першими в православ’ї, не увінчаються успіхом», – резюмував Епіфаній.

Попередній запис
Епіфаній: ми не згодні на перевисвячення
Наступний запис
У селі Курозвани за сприяння чиновників захоплений храм УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее