1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Епіфаній без кабінету, або Чому УПЦ КП не переходить до ПЦУ

Епіфаній без кабінету, або Чому УПЦ КП не переходить до ПЦУ

У той час, поки влада застосовує всі доступні їй методи для «переведення» громад Української Православної Церкви в новостворену ПЦУ, УПЦ КП юридично затягує процес переходу. Відстрочка не випадкова: у власності УПЦ КП залишилася дорога нерухомість, зокрема, офісний комплекс в центрі Києва, йдеться у розслідуванні проекту «Радар» на телеканалі NEWSONE.

Зобов’язання щодо об’єднання в ПЦУ дві церкви-«засновниці» – УПЦ КП і УАПЦ – взяли на себе ще до «об’єднавчого Собору» 15 грудня 2018 року. Тоді «патріарх» Філарет Денисенко і екс-глава УАПЦ Макарій Малетич оголосили про нібито саморозпуск організацій. Цей факт підтверджується і в офіційній відповіді УПЦ КП на запит журналістів-розслідувачів.

Проте журналісти з’ясували, що УПЦ КП досі функціонує як релігійна організація, користуючись усіма пільгами (зокрема, зі сплати податків і комунальних платежів). У власності УПЦ КП залишається будівля єпархіального управління на вул. Пушкінській, 36, в самому центрі Києва. А голова новоствореної ПЦУ Епіфаній не має навіть власного кабінету і тулиться в одному приміщенні з ректором Київської духовної академії, прямо під гуртожитком семінаристів.

Втім, це ще не вся нерухомість, яка числиться на балансі УПЦ КП. Журналісти виявили сучасну будівлю в історичному центрі Києва, в Десятинному провулку поруч із Михайлівським монастирем. У ньому знаходяться офісні приміщення, на здачі в оренду яких, мабуть, заробляє УПЦ КП.

«На думку юрвідділу УПЦ, така суперечлива ситуація пов’язана, насамперед, з тим, що всередині УПЦ КП залишають шанс повернути ситуацію на момент листопада-грудня 2018 року, оскільки у духовенства немає віри в життєздатність новоствореної ПЦУ. А глава Департаменту Мінкульту з питань релігій Андрій Юраш стверджує, що відомство ніяк не може вплинути на УПЦ КП», – йдеться в журналістському розслідуванні.

Попередній запис
Архієпископ Варсонофій: Наша задача – не збереження Церкви, а збереження себе в Церкві
Наступний запис
Депортований єпископ УПЦ: В Україні порушуються всі норми демократії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее