1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Експерт: Події щодо ПЦУ можуть стати точкою розколу світового Православ’я

Експерт: Події щодо ПЦУ можуть стати точкою розколу світового Православ’я

Православні патріархії не згодні з одноосібним підходом Константинопольського патріархату до вирішення питання про автокефалію для України, і це може стати точкою розколу серед Церков, повідомив політолог, кандидат політичних наук Олексій Якубін в ефірі «Першого Козацького».

«Ці питання вирішувалися не одним Константинопольським Патріархом, а всіма Православними Церквами. Не треба забувати, що Константинопольський Патріарх не є Папою Римським. У нас часто політики представляють його як “главу Православного світу”. Але Православний світ – децентралізований. Церкви мають своїх патріархів, і вони погоджують рішення», – пояснив експерт.

На думку Якубіна, швидкість, з якою пПатріарх Варфоломій вирішує питання про надання Томосу, і політизація цього процесу в Україні викликає побоювання у інших Церков. Вони бачать, що в даній ситуації швидше має місце вирішення завдань української передвиборної політики, а не турбота про єднання православних і забуття розколу в Україні, вважає політолог.

За його словами, влада очікувала, що ієрархи масово почнуть переходити з УПЦ в ПЦУ, а Константинопольський патріарх зуміє організувати «вал підтримки інших Церков» і вітальні листи від них.

«Але привітань немає, а є грозове мовчання», – констатував експерт.

Стародавні Патріархії вважають, що тут відбувається ситуація за межею канонічності і традицій Православ’я, впевнений Якубін. Він вважає, що це може стати точкою розколу серед Православних Церков.

Попередній запис
Митрополит Антоній: ПЦУ – «Титанік», збудований людьми, що втратили страх Божий
Наступний запис
Екзарх: зміни до Статуту у ПЦУ повинні узгоджувати з Константинополем

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее