1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Експерт: Захоплення храмів УПЦ відбувається за простою схемою

Експерт: Захоплення храмів УПЦ відбувається за простою схемою

У всіх регіонах України захоплення храмів УПЦ відбуваються за чітко відпрацьованою схемою, розповів директор Агентства соціальних комунікацій, політолог Сергій Бєлашко в ефірі «Першого Козацького».

«Думаю, на Банковій є певний календарний план. Дивіться як почалися захоплення. Були проведені спочатку пілотні захоплення в різних регіонах України: Житомирська область, Рівненська, Одеська, Чернігівська, Київська. Далі цей процес почали запускати по всій Україні, відпрацювавши технологію», – поділився експерт.

Він зазначив, що прихильники ПЦУ відбирають храми у вірян канонічної Церкви за таким алгоритмом:

1) спочатку священнослужителя «запрошують на бесіду в СБУ або державну адміністрацію, де його намагаються переконати перейти під юрисдикцію новоствореної церковної структури;

2) якщо перший етап не приніс результатів, за справу беруться спеціально підготовлені люди, яких попередньо проінструктували в СБУ і забезпечили куратором.

Політолог нагадав, що в Житомирській області зняли на відео організацію діяльності такої групи.

Експерт вважає, що якщо процес захоплень храмів не зустріне опору, він буде тільки набирати обертів.

Щоб зупинити те, що відбувається беззаконня, потрібно звернути увагу громадськості на керівників рейдерських операцій, упевнений Бєлашко.

«Якщо журналісти будуть виявляти і, скажімо так, “засвічувати” фігури “ляльководів”, тобто чиновників обласних, районних адміністрацій, СБУшників <…>, то таке більше не повториться», – сказав політолог.

Він пояснив, що якщо діяльність чиновників проти УПЦ стане надбанням громадськості, борці за ПЦУ утримаються від протизаконних вчинків, тому що захочуть уникнути кримінальної відповідальності.

Попередній запис
Єпископ Віктор: Гоніння на церкву очищують її, а нас роблять сильніше
Наступний запис
У Михайлівці чиновники хочуть перевести храм в ПЦУ всупереч законодавству

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее