1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Експерт: Влада роками розробляла спосіб захопити храми

Експерт: Влада роками розробляла спосіб захопити храми

Алгоритм захоплення храмів та монастирів Української Православної Церкви представники влади розробляли не один рік, зазначив кандидат політичних наук, політолог Кирило Молчанов в ефірі  «Першого Козацького».

«Законопроект № 4128, який вони прийняли, вони ж його написали не вчора. Він вже там лежав роки 2 у Верховній Раді. Авторства депутата від “Народного фронту” Віктора Єленського. Він ще в народі називається “Про церковне рейдерство”. Просто вони його відкладали, відкладали. І ось коли дана ситуація сприяла тому, щоб його винести, вони почали його розглядати», – нагадав експерт.

Молчанов впевнений, що в даному випадку народні депутати і Президент України Петро Порошенко намагаються допомогти ПЦУ розростися парафіями.

Створення нової церковної структури і її рекламу Порошенко активно використовує у своїй передвиборчій кампанії, тому йому вкрай важливо, щоб ця релігійна організація виглядала хоч якось масштабно, пояснив політолог.

Президент назвав великим досягненням перехід в ПЦУ 100 парафій канонічної Церкви, – додав Молчанов. І нагадав про те, що в лоні УПЦ на даний момент знаходиться 12 000 парафій.

«В таких обсягах структура виглядає провально, і це несе більше негативні репутаційні удари по Президенту», – резюмував експерт.

Молчанов зазначив, що ПЦУ досі офіційно не зареєстрували, і по суті українські православні громади насильно переводять під юрисдикцію УПЦ КП.

«Навіть Філарет на 90-річчі обмовився і сказав: “Томос дали нам і ніякої ПЦУ не існує”», – нагадав політолог.

За його словами, оспорювання  закона № 4128 – питання часу, так як він дискримінує всі релігійні конфесії України.

«Згідно з цим законом, можна прийти в мечеть і організувати там лютеранську церкву, чи в синагогу і зробити там буддистський храм. Тому і був експертний висновок, що закон є дискримінаційним і Конституцію порушує», – поділився Молчанов.

В тому, що новий закон – спроба можновладців легалізувати рейдерські захоплення церковного майна, впевнений і член Ради адвокатів міста Києва, юрист Ростислав Кравець. Він звернув увагу, що прописані в законодавчому акті механізми реєстрації церковних громад дуже схожі з алгоритмом захоплення київської адвокатури.

Попередній запис
Віряни не прийшли на інтронізацію Епіфанія
Наступний запис
Експерт: Тих, хто контролює переходи храмів в ПЦУ необхідно люструвати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее