1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. До молитовного стояння в Чернівецькій єпархії долучилася ще одна парафія

До молитовного стояння в Чернівецькій єпархії долучилася ще одна парафія

Віряни храму УПЦ на честь Архістратига Михаїла села Бережниця Вижницького району відстоюють свій храм і просять молитовної підтримки. Відтак громада п’ятого храму на Буковині приєдналася до цілодобового молитовного стояння. Про це повідомляє прес-служба Чернівецької єпархії.

10 лютого 2019 року релігійна громада храму провела парафіяльні збори. Віряни пояснюють: все відбувалося за правилами. Був обраний секретар, складені протоколи, провели голосування. Члени релігійної громади разом зі священиком прийняли рішення залишитися в лоні УПЦ на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. Підтримало рішення 110 парафіян, вказали імена, прізвища і поставили свої підписи.

У храмі було кілька людей, які почали перебивати священика і кричали: «Ви – Росія». В той же час вони відмовилися зафіксувати власну думку і свої голоси проти УПЦ, і пішли з церкви.

«Однак, на жаль, волевиявлення парафіян храму було повністю проігноровано окремими посадовими особами. У селі знайшлися ті, хто почав ходити від хати до хати, налаштовуючи односельців один проти одного, переконуючи йти до церкви – переводити її в ПЦУ. Згідно з інформацією мешканців села, дружина начальника відділу освіти Вижницької РДА підбурювала вчителів та обдзвонювала громаду», – йдеться у повідомленні.

17 лютого «священик» з с. Мілієве, який багато років тому перейшов у розкол, привіз до Бережниці 40 осіб. У храм прийшли жителі села, які не мають відношення до громади, і заявили, що хочуть взяти участь у голосуванні.

Настоятель храму, о. Костянтин, каже: «Вони не хочуть, щоб я їм воду святив, не хочуть щоб я їх хрестив або вінчав. А прийшли голосувати. Хто ходить на службу, той знає про збори».

Коли богослужіння почало підходити до кінця і громада почала готуватися до Причастя, активісти почали вигукувати образи і наклеп на адресу вірян і священика. Після літургії настоятель попросив провокаторів покинути храм, але вони відмовилися.

Частина вірян залишилася в храмі молитися. Інша частина з настоятелем вийшла з активістами ПЦУ на вулицю, щоб вислухати їхні пропозиції.

Замість спілкування клірик із села Мілієве почав агітувати за перехід до ПЦУ, заявивши, що всі мають перейти, бо в Україні лише одна законна церква.

На «збори» до церкви прийшли місцеві чиновники, начальник відділу освіти Вижницької РДА Михайло Андрич та його дружина Олена, які почали збирати підписи територіальної громади та закликати до переходу в ПЦУ.

До церкви прибув клірик із села Банилова і привіз із собою «нового настоятеля».

Не отримавши ключі від храму, активісти ПЦУ організували службу біля хреста, де зазвичай освячують воду. Парафіяни храму разом із настоятелем прийняли рішення приєднатися до молитовного стояння, розпочатого ще 22 дні тому громадою храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці, с. Васловівці.

20 лютого в храмі Архистратига Михаїла відбудеться урочиста літургія в присутності багатьох священиків благочиння. У той же день заплановано сільські сходи. «Просимо святих молитов, щоб ніхто не вдавався до насильства, не порушував закони і Конституцію України. Щоб мир і любов знову повернулися в с. Бережниця», – закликають віряни.

Попередній запис
ЗМІ: Перед виборами Порошенко роздає державні нагороди церковним діячам
Наступний запис
У волинському селі Озеряни віряни моляться в будинку священика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее