1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Для греків глава Фанару – священний символ єдності народу, – експерт

Для греків глава Фанару – священний символ єдності народу, – експерт

Архієреї Елладської Православної Церкви, які підтримали рішення на користь ПЦУ, не могли піти проти Константинопольського патріарха Варфоломія – символу єдності всього грецького народу. Це пояснив в ефірі «Першого Козацького» релігійний оглядач Олексій Смирнов.

«Крім політичного впливу є ще фактор грецького націоналізму. Справа в тому, що для греків Патріарх Варфоломій є символом, я б сказав – священним символом єдності грецького народу, – розповів Смирнов. – Під час Османської панування Константинопольський патріарх був для них Етнархом (етнарх – начальник, правитель етносу, народу, – ред.), людиною, яка забезпечувала інтереси грецького народу».

На думку релігійного оглядача, небажання піти проти свого патріарха переважило для деяких ієрархів Елладської Церкви навіть загальноцерковні інтереси.

Також наголошено, що рішення Елладської Церкви з «українського релігійного питання» було фактично одноосібним рішенням її Предстоятеля Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма.

«В кінці серпня Синод Елладської Церкви делегував Предстоятелю Елладської Церкви Архієпископу Ієроніма право визнати або не визнати ПЦУ. І по суті він цим правом скористався, оскільки на підсумковому документі стоїть підпис особисто Ієроніма, – нагадав Смирнов. – Це було фактично одноосібне рішення Предстоятеля Елладської Церкви. А ось на Архієрейському Соборі, як такого, голосування не було. Було обговорення, але не було голосування ні таємного, ні відкритого».

Оглядач згадав також і про вплив США на рішення грецьких архієреїв з «українського релігійного питання». За його словами, позачерговий Архієрейський Собор греки призначили відразу після візиту державного секретаря США Майка Помпео в Афіни, хоча до цього вони не планували найближчим часом розглядати питання про визнання ПЦУ.

Релігієзнавець нагадав, що клірики Елладської Церкви отримують державну зарплату, а сама Церква залишається частково під впливом держави Греції.

Попередній запис
Протоієрей Миколай Данилевич: Вчинок Руської Церкви дає ЕПЦ шанс зберегти гідність
Наступний запис
Собором ЕПЦ диригували зі Стамбула, – протоієрей Миколай Данилевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее