1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Джуканович – політичний самогубець?

Джуканович – політичний самогубець?

Президент Чорногорії Міло Джуканович заявив про можливість формування Чорногорської церкви, маючи на увазі окрему від Сербської Церкви структуру.

При цьому глава Чорногорії не уточнив, яким чином він збирається це зробити, враховуючи вкрай маргінальний статус ідеї автокефалії у чорногорському суспільстві.

Те розкольницьке угрупування, котре існує у Чорногорії, представляє собою, по великому рахунку, кількадесят чоловік на чолі із забороненим у служінні кліриком Константинопольського патріархату.

У свою чергу, абсолютна більшість чорногорських віруючих підтримує Чорногорсько-Приморську митрополію Сербської Церкви та готові захищати її будь-якою ціною.

У цьому контексті ми бачимо найслабкішу ланку в логіці Джукановича. Він весь час говорить про якусь «агресію» Сербської Церкви, однак забуває, що у даному випадку Сербська Церква – це громадяни самої Чорногорії!

Стратегія протистояння своїм власним громадянам – завідомо є програшною. Це добре видно на прикладі України, колишній президент котрої – Петро Порошенко – намагався знищити УПЦ. Однак у результаті з тріском програв президентські вибори.

По аналогії, майбутні парламентські вибори у Чорногорії, котрі відбудуться восени цього року, все розставлять по місцях та покажуть низький ступінь ефективності політики Джукановича.

У будь-якому випадку, як стало зрозуміло з останнього інтерв’ю, Джуканович не збирається скасовувати ухвалений в грудні минулого року антицерковний закон та має намір продовжувати політику тиску на Церкву. А отже, варто очікувати відновлення масових протестів вірян по всій країні.

Можливо, у такий спосіб він намагається спровокувати Чорногорську митрополію на силовий сценарій протистояння, щоб дискредитувати її в очах якоїсь теоретичної частини чорногорського суспільства, котра могла би стати на бік Джукановича. Але, як вже було сказано, ефективність такої стратегії є вельми сумнівною.

Вважаємо, що вибори покажуть справедливість наших висновків.

Правблог

Попередній запис
Сербський Патріарх назвав нинішню ситуацію в Чорногорії «гіршою в історії»
Наступний запис
ПЦУ програла суд за храм УПЦ на Чернігівщині

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее